مدیران خودروعصر اعتبار

متریال دکوراتیو؛

تحولی در دکوراسیون داخلی

عصر ساختمان- نماد عنصری پنهان از نظر ماست ، عناصر بی شماری فراتر از تفکر ما وجود دارند که به کمک اصطلاحات نمادین می توانیم آنها را درک کنیم ، این عناصر قابل تعریف نیستند و به درستی فهمیده نمی شوند . نماد ها در فرهنگ های مختلف قابل قیاس هستند ، تا حدودی مشابه هستند و از یک فرهنگ به فرهنگ دیگر رسوخ می کنند. استفاده از نماد ها توسط هنرمندان و طراحان برای بیان باورها و ادراک شان امری طبیعی است ، مردم در فرهنگ ها و نقاط مختلف جهان برای نماد های ارزش قائل هستند که ممکن است برای فرهنگ یا مردمان دیگر به صورت کامل بی معنی و گاها عجیب به نظر برسد .

تحولی در دکوراسیون داخلی
نسخه قابل چاپ
شنبه ۰۲ دی ۱۳۹۶ - ۱۸:۵۹:۰۰

    به گزارش پایگاه خبری «عصر ساختمان»، نماد را می توان به دو صورت بررسی کرد : اول صورت ظاهری آن و دوم محتوا و معنای آن نماد. نماد ها پلی بین درون و بیرون هستند تا پیچیدگی های هستی را برای انسان قابل درک کنند. میزان تاثیر یک اثر طراحی داخلی ، متفاوت است ، فضا اگر به بهترین شکل ممکن پاسخگوی نیازها و عملکرد باشد، باز هم به طور حتم ماندگار نمی شود . چراکه کیفیت اثرگذاری فضا به چگونگی بهره گیری آنها از نمادها و شاید بتوان گفت از متریال ها که تبلور نماد های گوناگون هستند وابسته است.
    طبیعت مادر همه موجودات است و انسان جزئی از طبیعت، انسان تعریف کننده زمان و فضا است و در ساده ترین شکل ممکن آن تناسبات ، مقیاس و ابعاد انسانی ، عوامل تعیین کننده ابعاد فضا هستند. طبیعت منبع الهام انسان است چنانچه ساختار طبیعت به گونه ای دیگر بود بناهای معماری و متریال های ساختمانی هم به گونه ایی دیگر شکل می گرفت. طراحان و معماران از متریال های طبیعی در مرحله اول ، سعی داشتند با شکل اصلی شان مورد استفاده قرار دهند و در صورتی که این فرم جوابگوی خواسته ها و نیازهایشان نبود اقدام به شکل دادن و فرم دادن آن کردند.
    به طور مثال سنگ هایی که به طرق مختلف تراشیده شده و در ساختمان های مختلف به کار می رفته است. سنگ ها از دسته متریال های طبیعی هستند دارای قابلیت فیزیکی مقاوم در برابر فشار. این متریال طبیعی در بعضی از نقاط ایران استخراج می شود. سنگ ها در طراحی داخلی نمادی از قدرت و ایجاد حس تجمل را به مخاطب القا خواهد کرد. استفاده از سنگ در دژها، عمارت ها ، بناهای حکومتی و اصطلاحا ساختمان های مجلل برای اثبات این موضوع کافی است. صنعت سنگ در کشور ما قابلیت توسعه بسیار زیادی دارد. این محصول علاوه بر قابلیت های طبیعی که دارا می باشد با حضور ماشین آلات پیشرفته برش و حکاکی می تواند به صورت فرم یافته در بازار حضور پیدا کند و عرضه شود. این رویکرد چند سالی است در کشور کلید خورده ، اما سهم کمی از بازار را در اختیار دارد و به لحاظ قیمت بالا در فضا های داخلی کمتر مورد استفاده قرار می گیرد . فعالان این حوزه در یک چشم انداز باید به بازار داخلی بسنده نکرده و این صنعت را به بازار کشور های دیگر خصوصا کشور های حوزه خلیج فارس توسعه دهند ، عرب ها به جهت بهره گیری از منابع مالی بسیار و ساخت بناهای مجلل بسیار طرفدار استفاده از سنگ و فرآورده های سنگی هستند .
    از دیگر متریال هایی که به نوعی نماد طبیعت است ، آجر است. آجر به عنوان یکی از اصلی ترین متریال های ساختاری در ایران بوده است. آجر به لحاظ اقلیمی بسیار با اقلیم نقاط مختلف ایران سازگار است. دو ویژگی خاص آجر مقاوت بسیار بالا در مقابل انبساط و انقباض و دارای ذخیره گرمایی بیشتری نسبت به سایر متریال های ساختاری است. آجر به دلیل ویژگی هایی که دارد ، در تمام بخش های ساختمان اعم از سازه و تزئینات مورد استفاده قرار می گیرد. آجر هایی که برای تزئینات بکار می روند در حال حاضر به دو صورت کلی اجرا می شوند، حالت اول استفاده از ترکیب های هندسی معمول و روش های استفاده سنتی است، حالت دوم روش اجرایی است که علم آن به تازگی رشد کرده و به پارامتریک مشهور است، در این شیوه با استفاده از نرم افزارهای گوناگونی که مفاهیم الگوریتمی دارند ترکیب های نامتقارن و متفاوت با چیدن آجر بوجود می آید، آجر به جهت اصالت و فراوانی که در کشور دارد ، متریال محبوبی است و این ویژگی پارامتریک محبوبیت آن را دو چندان کرده است . طراحی و اجرای خاص این روش افق های روشنی را در بکارگیری متریال بومی در اقلیم های خاکی مانند ایران را به ارمغان خواهد آورد.
    نمونه پروژه های بیشماری را می توان مثال زد که از این روش برای طراحی داخلی استفاده کرده اند ، مفاهیم پارامتریک به هزاران صورت قابلیت اجرا و توسعه دارد ، آجری که در گذشته توسط یک معمار که خود شخصا آن را اجرا می کرده است ، امروزه اجرای آن دارای فرآیند پیچیده ایی است. یک طراح یا تیم طراحی موضوع را طراحی می کند و برای توسعه بیشتر به مدلسازها و تکنسین های ها واگذار می کند. متخصصین نرم افزار طرح را آنالیز کرده و نقشه های ساخت را تهیه می کنند ، پس از کنترل نقشه ها برای ساخت ارجاع می شود، تکنیسن های اجرایی با دقت فراوان آن را اجرا می کنند و در نهایت پروژه به اتمام می رسد. همچنین در برخی پروژه های تحقیقاتی از ربات ها برای چیدن آجر ها استفاده می شود.
    چوب از دیگر متریال طبیعی دکوراتیو است . چوب از زمره متریال های است که به علت سهولت دسترسی به آن و ویژگی هایی نظیر سبکی ، مقاومت فشاری ، امکان ایجاد اتصالات ساده ، نصب و راه اندازی آسان ، زیبایی و ... همواره در بین معماران و دکوراسیونر های داخلی رواج بسیار داشته است . در مناطق جنگلی از چوب برای ساخت اسکلت ساختمان به لحاظ فراوانی استفاده می شود. چوب ماده گیاهی است و بر اثر تغییرات محیطی از جمله رطوبت واکنش نشان می دهد و همینطور منبعی برای تغذیه حشرات محسوب می شود . این موارد در مناطقی که چوب کمتری در آنجا وجود دارد محدودیت ایجاد می کند. چوب دارای بافت سلولوزی و به صورت الیافی طولی مملو از سلولز ، الکل ، مواد قندی و پروتئینی است که بسته به نوع چوب و شرایط رشد آن چوب متفاوت است . به همین دلیل از لحاظ رنگ و استحکام ، انواع چوب را حتی در یک خانواده می توان دید. برای مثال چوب گردو از رنگ سفید تا رنگ سیاه قابل مشاهده است و هرچه رنگ چوب تیره تر می شود نشان از استحکام بیشتر این نوع متریال دارد.
    البته چوب متریالی است که برای استفاده در المان های سازه ای و دکوراتیو نیاز به فرآوری دارد. یکی از فعالیت هایی که بر روی چوب اعمال می شود عملیات خشک کردن چوب است . خشک کردن باعث از بین رفتن رطوبت سلولزی آن می شود ، در صورتی که عملیات خشک شدن بر روی چوب به درستی صورت نگیرد ، پس از دریافت و یا از دست دادن رطوبت دچار تغییرات فیزیکی می شود و افزایش و کاهش حجم پیدا می کند و در نهایت ترک های طولی در چوب ایجاد می شود . در حال حاضر برای خشک کردن چوب از عملیات ویژه ایی استفاده می شود به نام ترمووود یا چوب حرارت دیده Thermowood  در این روش با استفاده از بخار آب و عملیات حرارتی باعث افزایش دوام و طول عمر چوب می شوند. فرآیند ترموود شامل سه مرحله خشک کردن در دمای بالا ، عملیات حرارتی و خنک کردن می باشد. در مرحله اول با حرارت دادن در کوره به شکل یکنواخت رطوبت موجود در چوب به صفر نزدیک می شود ، در مرحله دوم حرارت به 2 برابر افزایش می یابد و به مدت 2 یا 3 ساعت با یک درجه ثابت چوب حرارت می بیند. در مرحله آخر دمای کوره را به وسیله پاشیدن آب پایین می آورند و با رطوبت رسانی 4 تا 7 درصدی حرارت کاهش می یابد . برای جلوگیری از ترک خوردن سطح چوب در کاهش یا افزایش دما یک مکانیزم ویژه برای هر نوع چوب یا سایز در نظر گرفته می شود.ویژگی های ترموود به همین جا ختم نمی شود، در زمانی که چوب تحت عمل آوری ترمو قرار می گیرد ، مواد مضر آن مانند فرمالوهیدها حذف می گردند و باکتری ها کشته می شوند و سبب تولید ماده ایی خالص و استریل خصوصا برای فضاهای داخلی و دکوراسیون داخلی می شود.دغدغه های سازگاری با محیط زیست هم در این محصول حل شده است و کاملا سازگار با طبیعت است . این صنعت در ایران هم توسعه پیدا کرده است و محصولات با کیفیتی در ایران در این زمینه تولید می شوند.
    دکورهای چوبی از گذشته های دور جزئی جدا ناپذیر از دکوراسیون داخلی بوده است . چوب طبیعی فضا را طراوت می بخشد و نمادی از زنده بودن و زندگی در فضای داخلی است.طراحان داخلی از این متریال در همه کاربری ها استفاده های بسیاری می کنند ، ظاهر زیبا ، تنوع ابعاد ، مقاومت در برابر فرسایش و پوسیدگی و ... سبب رونق بازار این متریال در کشور شده است.
    در تحقیقات و دستاوردهای اخیر پوشش های نانو بنیان محافظ چوب که با نام تجاری لینگنول به بازار آمده و نوعی پوشش چند منظوره اشباع کننده پایه آبی است ، برای حفاظت از چوب کاربرد دارد. این پوشش خاصیت آب گریزی را به چوب می دهد و از اثرات نامطلوب باران به چوب پیشگیری می کند و همینطور عایقی در برابر پرتوهای فرابنفش و از تیره شدن آن بر اثر آفتاب خوردگی است.از این دستاورد در متریال مصرفی نماهای چوبی که این روزها مورد توجه کاربران و معماران بسیاری قرار گرفته است، استفاده می شود.
    فرمول این پوشش نوین ، بر پایه استفاده از ذرات نانو بنیانی است که در حفره های سطحی چوب نفوذ کرده و راه را به نفوذ آب و دیگر عوامل تخریب کننده می بندد. این خاصیت امکان نظافت آسان بدون آنکه تغییری در ظاهر چوب پدید آید را می دهد. تمیز کردن سطوح دارای پوشش لیگنول به سادگی و تنها با ریختن آب یا بارش باران صورت می پذیرد و نیازی به استفاده از مواد شوینده و پاک کننده نیست . در فضاهای داخلی که امکان حضور آب باران و پاشیدن آب نیست ، تنها استفاده کردن از یک پارچه نمناک می توان سطح را تمیز کرد . این ویژه گی بسیار جالب به طراحان این امکان را می دهد در فضا های کاملا مرطوب از چوب به راحتی استفاده کنند .
    رشد قارچ ها که به واسطه حضور رطوبت در چوب شکل می گیرد از مشکلات چوب هاست ، قارچ ها علاوه بر کاهش کیفیت و دوام چوب ، ثابت شده که سرطان زا بوده و می توانند برای انسان مشکلاتی از قبیل سوزش چشم ، بینی ، گلو به همراه داشته باشد. تا زمانی که قارچ ها به رشد کافی نرسندقابل شناسایی نیستند و با چشم غیر مسلح قابل مشاهده نبودند، دانشمندان به دستاوردهای جدیدی دست یافتند ، آنها با استفاده از سیستم جدید قادر خواهند بود وجود قارچ ها را به موقع و زود هنگام شناسایی کنند.
    این محصول نانو بنیان تغییرات نانو رشته های چوب را مورد پایش قرار می دهد و به هنگام هجوم قارچ ها به چوب ، سیگنال های الکتریکی می فرستد. این ریز ابزار های جالب توجه ، در کاربرد های مرمتی و احیای ساختمان های ارزشمند و تشخیص فساد های مصالح چوبی کاربرد قابل توجهی دارد.

    برچسب ها
    پورسعیدخلیلی