عصر ساختمان- پژوهشگران دانشگاه کلرادو بولدر (University of Colorado Boulder) آمریکا اخیرا با کمک باکتریها موفق به توسعه بتن شدهاند.
به گزارش پایگاه خبری«عصرساختمان» به نقل از ایسنا، بتن از پرکاربردترین مصالح ساختمانی است. ویژگی اصلی بتن، ارزان بودن و در دسترس بودن مواد اولیه آن است. همچنین میتوان خاطرنشان کرد که تولید انواع بتن با استفاده از حرارت، بخار، اتوکلاو، تخلیه هوا، فشار هیدرولیکی ویبره و قالب انجام میگیرد. بتن بهطورکلی محصولی است که از مخلوط آب با سیمان آبی و سنگدانههای مختلف، در اثر واکنش آب با سیمان در شرایط محیطی خاصی حاصل میشود و دارای ویژگیهای خاص است. در دسترس بودن مصالح آن، دوام نسبتاً زیاد و نیاز به ساختوسازهای فراوان سازههای بتنی چون ساختمانها، سازهها، سدها، پلها، تونلها و راهها، این ماده را بسیار پر مصرف کرده است. پژوهشگران آمریکایی اخیرا با استفاده از نوعی باکتری به نام "Synechococcus" موفق به توسعه بتن در اشکال مختلف شدهاند.
طی این مطالعه پژوهشگران باکتریها را با ژلاتین، ماسه و مواد مغذی در یک مخلوط مایع ترکیب کردند، سپس این ترکیب را در قالب قرار دادند و بعد، آنها را در مجاورت گرما و نور خورشید قرار دادند که این موضوع سبب شد تا باکتریها در فرایندی شبیه به تشکیل صدف در اقیانوس، کریستالهای کربنات کلسیم در اطراف ذرات ماسه تولید کنند.
هنگامیکه این ترکیب خنک شد، ژلاتین سبب شد تا این ترکیب از حالت مایع به حالت جامد و ژل مانند تبدیل شود. سپس پژوهشگران برای سفت و محکمتر شدن ترکیب و خارج شدن آن از حالت ژل مانند آب آن را به طور کامل گرفتند. انجام این فرایندها چندین ساعت به طول انجامید. محققان ماده خود را به بتن تشبیه کردهاند که از ترکیب شن، سیمان و آب تشکیل میشود. البته این ماده بیشتر به ملات شباهت داشته و استحکام بتن معمولی را ندارد. مزیت استفاده از باکتریها برای ایجاد بتن این است که اگر آب آنها استخراج نشود، آنها به رشد خود ادامه میدهند.
آژانس پروژههای پژوهشی پیشرفته دفاعی آمریکا (دارپا) از این مطالعه حمایت کرده است و قرار است پژوهشگران این مطالعه با همکاری وزارت دفاع آمریکا تولید انبوه آن را آغاز کنند تا از آن در صنعت ساختمانسازی استفاده شود.