عصر ساختمان- تعداد قابل توجهی از استانهای کشورمان از همان روزهای آغازین سال درگیر سیل شدند و این اتفاق تلخ علاوه بر اینکه تلفات جانی بر جای گذاشت، خسارات مالی سنگینی نیز به کشور وارد کرد.
به گزارش پایگاه خبری «عصر ساختمان» به نقل از ایسنا، همه اینها در حالی است که از همان ابتدا، آمار ضد و نقیضی از خسارات واردشده به دستگاهها و تأسیسات توسط مسئولان ارائه میشد. اما روز 24 فروردینماه اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری همه دستگاههای اجرایی کشور را موظف کرد ضمن تدوین و ارائه برنامه زمانبندی برای جبران خسارات و بازسازی مناطق آسیبدیده از سیل، گزارش برآورد دقیق و شفاف از میزان خسارات وارده به مناطق سیلزده را که به تأیید ستاد مدیریت بحران سیل رسیده باشد، حداکثر تا روز 27 فروردینماه تهیه و ارائه کنند.
خسارت بیش از 2200 میلیارد تومانی سیل به بخش صنعت، معدن و تجارت
خسارتهای اولیه بخش صنعت، معدن و تجارت در سیل اخیر تاکنون 22 هزار و 400 میلیارد ریال برآورد شده است. خسارتهای واردشده به واحدهای صنعتی تاکنون 5 هزار میلیارد ریال، واحدهای صنفی حدود 4 هزار و 500 میلیارد ریال، قالیبافان حدود هزار و 300 میلیارد ریال و زیرساختها و تأسیسات شهرکهای صنعتی و راههای دسترسی به معادن حدود هزار و 550 میلیارد ریال برآورد شده است.
طبق گزارش وزرات صنعت، خسارتهای صنعت، معدن و تجارت استان خوزستان با توجه به وضعیت فعلی قابل بررسی نیست اما طبق برآوردهای اولیه حدود 10 هزار میلیارد ریال به این استان خسارت وارد شده است.
طبق برآوردهای اولیه تاکنون به 382 واحد صنعتی و 17 هزار و 900 نفر قالیباف در سیل اخیر خسارت برآورد شده است. در استان گلستان 100 واحد و 10 هزار نفر، استان مازندران 30 واحد و هزار نفر، استان ایلام 80 واحد و 200 نفر، استان لرستان 125 واحد و 6 هزار و 200 نفر، استان کرمانشاه 30 واحد و 500 نفر و چهار محال و بختیاری 17 واحد در قالیبافی خسارت دیدهاند. خسارتهای وارد شده به بخش قالیبافی استان خوزستان هنوز قابل بررسی نیست.
همچنین تاکنون در استانهای گلستان، ایلام، لرستان، کرمانشاه، مازندران، لرستان و چهارمحال و بختیاری 26 شهرک صنعتی از لحاظ زیرساخت و تأسیسات شهرک دچار خسارت شدهاند که از محل اعتبار تملک داراییهای سرمایهای برای بازسازی آنها و دسترسی به معادن 154 میلیارد و 700 میلیون تومان اختصاص داده شده است. خسارت مربوط به استان خوزستان در این بخش تاکنون برآورد نشده است.
4000 میلیارد تومان؛ برآورد خسارت سیل به شبکه ارتباطی
اما معاون برنامهریزی سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای با بیان اینکه در مجموع حدود 13 هزار کیلومتر از شبکه ارتباطی کشور در اثر وقوع سیل آسیب دیده است، اعلام کرد: برآورد میشود که حدود سه تا چهار هزار میلیارد تومان میزان خسارت شبکههای ارتباطی کشور باشد.
او گفته است که در بسیاری از مسیرهای 13 استان کشور دچار خسارت ناشی از سیل شدهایم که در استانهای گلستان، مازندران، ایلام، خوزستان، لرستان، چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد و فارس خسارتها بیشتر بوده و بیشترین خسارت بر شبکههای ارتباطی به استان لرستان وارد شده است.
آسیب 300 میلیاردی سیل به میراث فرهنگی
معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نیز میگوید: 730 اثر تاریخی 25 استان کشور در اثر بارش باران و سیلاب آسیب دیدهاند که براساس بررسیها و پایشهای انجام شده تا کنون به اعتباری معادل 300 میلیارد تومان برای مرمت و نجاتبخشی این آثار نیاز است.
او اما محوطهها و تپههای تاریخی را شامل اعداد و ارقام اعلام شده نمیداند و تاکید میکند: به دلیل قرار داشتن این محوطهها در آب، هنوز کارشناسان موفق به بررسی و پایش آنها نشدهاند.
1220 میلیارد تومان خسارت سیل در شبکه آبرسانی
معاون راهبردی و نظارت بر بهرهبرداری شرکت آب و فاضلاب کشور اظهار کرد: بر اساس برآوردهای اولیه خسارت تعیین شده برای تمامی شهرها و روستاهای مناطق سیل زده در بخش آب حدود 1,220 میلیارد تومان تخمین زده شده است. هشت میلیون نفر درگیر سیل بودند که از این تعداد یک میلیون و 600 نفر در بخش روستایی و مابقی در بخش شهری بودند به عبارتی 120 شهر و تعدادی زیادی روستا با این مساله مواجه شدند.
2100 میلیارد تومان خسارت به تأسیسات آب و برق
وزیر نیرو نیز با بیان این که در پی بارشها و سیل اخیر مجموعاً 2 هزار و 100 میلیارد تومان خسارات به تأسیسات وارد شده است، گفت: در حال حاضر یک و نیم درصد روستاها متأثر از سیل و قطعی برق و قطعی آب شرب هستند.
بخش کشاورزی 13 هزار میلیارد تومان خسارت دیده است
وزیر جهاد کشاورزی نیز اعلام کرد که بخش کشاورزی در جریان سیل اخیر 13 هزار میلیارد تومان خسارت دیده است.
وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به این که بخش زراعت، باغبانی و دام بیشترین خسارت را دیدهاند، گفت: همچنین زنبور عسل، مرغداری و مزارع پرورش ماهی هم آسیب جدی دیدهاند و ایستگاههای پمپاژ تجهیزاتش بخش عمدهای از بین رفته است.
سیل بیش از 3500 میلیارد تومان به خطوط ریلی و جادهای کشور آسیب زد
وزیر راه و شهرسازی گفت: تا کنون بیش از 14 هزار کیلومتر از راههای کشور در بیش از 6 هزار و 800 نقطه کشور دچار آسیب شده و 725 پل به طور کامل تخریب شده است.
اسلامی تاکید کرد: سیل به بیش از 10 هزار و 900 ابنیه فنی، شامل آب نماها و انواع پلها آسیب وارد کرده است. 725 پل به طور کامل تخریب شده است و بخش دیگر از پلها آسیبهای کلی یا جزئی دیدهاند.
خسارت 300 میلیارد تومانی سیل به تأسیسات گازی
مجید بوجارزاده - سخنگوی شرکت ملی گاز -اظهار کرد: طبق برآوردی که تاکنون توسط مدیرعامل شرکت صورت گرفته، سیلابها در استانهای مختلف کشور حدود 300 میلیارد تومان به تأسیسات گازی آسیب رساندهاند؛ البته این رقم هنوز نهایی نیست و بعد از اتمام سیلاب بررسیهای دقیق آغاز خواهد شد، زیرا در حال حاضر بسیاری از شیرهای گاز زیر آب هستند.
خسارت بیش از 230 میلیارد تومانی سیل به شهرکهای صنعتی
معاون فنی سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران نیز اعلام کرد که در برآورد اولیه خسارت سیل اخیر، زیرساخت شهرکهای صنعتی حدود 100 میلیارد تومان و 92 واحد صنعتی حدود 136 میلیارد تومان خسارت دیدهاند. زیرساخت شهرکهای صنعتی استانهای دچار سیل شامل تأسیسات، معابر، تصفیهخانه فاضلاب، شبکههای آب رسانی، گاز، فاضلاب و … در برآورد اولیه حدود 100 میلیارد تومان خسارت دیدهاند.
علاوه بر اعلام نهایی خسارتها توسط وزارتخانهها، در طول همه این روزها استاندارها و فرماندارها نیز به طور جداگانه آماری از خسارتهای واردشده به شهرها و روستاهای مختلف ارائه کردهاند.