عصر ساختمان- مدیرعامل سازمان منطقه آزاد چابهار از آغاز عملیات احداث ترمینال مسافری جدید فرودگاه چابهار در آینده نزدیک خبر داد.
به گزارش پایگاه خبری«عصر ساختمان» به نقل از ایسنا، عبدالرحیم کردی در یک نشست خبری گفت: بندر چابهار از نظر دسترسی به بازارهای 3 منطقه آسیای میانه و روسیه، اتحادیه عرب و شمال آفریقا و شرق آسیا دسترسی بهینه دارد، در شرایطی که بسیاری از فعالیت های اقتصادی به دلیل ناامنی از حاشیه خلیج فارس به حاشیه دریای عمان در حال حرکت هستند، وجود این بندر در حاشیه دریای عمان هویت مهمی ایجاد کرده و سبب شده تا چابهار از نظر دسترسی به جمعیت 800 میلیون نفری در منطقه از موقعیت خاصی برخوردار باشد. به خصوص که رشد اقتصادی آسیای میانه بالا بوده و پیش بینی ها از افزایش تجارت دنیا با کشورهای این منطقه در آینده دارد.
وی با بیان اینکه 9 درصد تجارت دنیا از طریق سواحل مکران انجام می شود که باری در حدود 100 میلیون تن در سال می شود، گفت: سواحل مکران از بندر جاسک تا مرز گواتر ساحل 700 کیلومتری شامل می شود. ضمن اینکه سند توسعه سواحل مکران و سند توسعه محور شرق نیز به عنوان اسناد بالادستی توسعه منطقه چابهار اهمیت ویژه این بندر را یادآور می شود.
مدیرعامل سازمان منطقه آزاد چابهار با اشاره به امضای توافقنامه چابهار میان هند، افغانستان و ایران در سال گذشته ادامه داد: این توافقنامه که با حضور روسای جمهور ایران و افغانستان و نخست وزیر هند به امضاء رسید سبب می شود تا منافع کشورها در راستای قرارگیری چابهار در مسیری آرام و ایمن و امن دنبال شود. در سند توسعه محور شرق از چابهار تا سرخس، ترانزیت بازرگانی را محور توسعه قرار داده اند و تاسیس دو منطقه آزاد چابهار و ارس در طول این دو کریدور، در همین راستا است.
وی با یادآوری خدمات بالای بندر چابهار در جنگ تحمیلی که به عنوان تنها بندر تخلیه و بارگیری کالاهای اساسی در 8 سال دفاع مقدس از آن استفاده می شد، گفت: پس از جنگ این بندر فراموش شد و منابع توسعه ای به جاهای دیگر انتقال یافت. اما در حال حاضر پروژه های توسعه ای چابهار دیگر روی کاغذ نیست و همه پروژه ها همزمان در حال فعالیت هستند.
به گفته کردی: خط آهن چابهار-زاهدان در 8 کارگاه فعال بوده و مسیر ریلی چابهار تا ایرانشهر 60 درصد پیشرفت فیزیکی دارد. همچنین سال گذشته ظرفیت بندر شهید بهشتی به 8.5 میلیون تن رسید و محموله های مختلفی در حال تخلیه و بارگیری از طریق این بندر هستند. جاده ها نیز نسبت به حجم فعلی تخلیه و بارگیری کالا در این بندر از کیفیت خوبی برخوردار است اما مرحله مطالعه آزادراه چابهار به کنارک رو به اتمام بوده و تا پایان سال عملیات اجرایی آن شروع خواهد شد.
وی درباره فرودگاه این شهر گفت: احداث فرودگاه مسافری از اهمیت بالایی برخوردار است اما با توجه به اینکه فرودگاه فعلی، نظامی است امکان توسعه نداشت ولی با مذاکرات انجام شده سال گذشته 250 هکتار از انتهای جنوبی باند فعلی از نیروی هوایی خریداری شد و در حال مذاکره با سرمایه گذار برای آغاز احداث ترمینال جدید هستیم. نقشه های این ترمینال طراحی شده و به زودی مورد تائید نهایی قرار خواهد گرفت.
مدیرعامل سازمان منطقه آزاد چابهار ادامه داد: فرودگاه کارگو نیز در همان نقطه ای که دو سال قبل جانمایی شده بود احداث خواهد شد. علت تاخیر دوساله آن عدم توجیه اقتصادی در آن زمان در زمینه احداث دو فرودگاه نزدیک به هم در فاصله 60 کیلومتری بود اما با توجه به افزایش حجم بار در بندر چابهار، احداث فرودگاه باری نیز توجیه پذیر شده است.
کردی یادآور شد: در 4 سال گذشته، 400 مورد تقاضای سرمایه گذاری در چابهار دریافت کردیم که تاکنون معادل 3500 میلیارد تومان از این تقاضاها به مرحله قرارداد رسیده است. در حال حاضر 130 واحد تولیدی فعال در چابهار داریم و 167 پروژه دیگر نیز با پیشرفت بالای 30 درصد در حال احداث هستند.
این مقام مسئول خاطرنشان کرد: امروزه دو پلنت انتقال گاز در چابهار فعال است که یکی از آنها 40 درصد پیشرفت فیزیکی دارد. کارخانه های فولاد چابهار با ظرفیت 1.6 میلیون تن با پیشرفت فیزیکی 30 درصدی در حال احداث است که کوره آن به طور کامل ساخته شده است.
عضو شورای عالی هماهنگی مناطق آزاد و تجاری گفت: در سال 92 ارزش تولیدات چابهار 50 میلیارد تومان بود که در پایان سال 96 این رقم به 1056 میلیارد تومان معادل 20 برابر 4 سال قبل افزایش یافت.
کردی با تاکید بر اهمیت توسعه گردشگری طبیعی و سلامت در چابهار گفت: کوه های مینیاتوری و ساحل های طلایی چابهار، مقاصد گردشگری طبیعی هستند. همچنین این منطقه تنها ساحل دارای امکان موج سواری در کشور محسوب می شود. در خصوص گردشگری سلامت نیز قرار است ابتدای ماه آینده با حضور وزیر بهداشت کلنگ احداث بیمارستان 540 تختخوابی چابهار به زمین زده شود و سازمان مجری ساختمان های دولتی و عمومی نیز این بیمارستان را احداث می کند. همچنین 5 هتل چهار و پنج ستاره همزمان در حال احداث هستند که یکی از آنها هتل 22 طبقه با پیشرفت حدود 20 درصد در حال احداث است.
مدیرعامل سازمان منطقه آزاد چابهار با اشاره به اخذ موافقت اصولی از سازمان هواپیمایی کشوری برای راه اندازی ایرلاین خصوصی در چابهار گفت: به دنبال خرید هواپیماهای دست دوم امبرائر برای پروازهای رجیونال و منطقه ای و هواپیماهای ایرباس به صورت دست دوم و خرید از واسطه هستیم.
وی یادآور شد: تا قبل از پایان سال میلادی، هندی ها در بندر چابهار مستقر شده و عملیات تحویل موقت اپراتوری بندر شهید بهشتی را انجام خواهند داد. بندر چابهار به مدت 10 سال به هندی ها اجاره داده می شود و در این مدت قرارداد به صورت BLT بوده و شرکت هندی علاوه بر ساخت و توسعه بندر و نصب تجهیزات، اپراتوری بندر را نیز بر عهده خواهند داشت. پس از انقضای مدت قرارداد، کلیه تجهیزات به ایران منتقل می شود. ضمن اینکه با هندی ها در حوزه فاینانس احداث راه آهن و کارخانه پتروشیمی هم در حال مذاکره هستیم.
مدیرعامل سازمان منطقه آزاد چابهار درباره ثبت سفارش واردات مواد اولیه کارخانه های تولیدی موجود در چابهار گفت: این روند بسیار پیچیده و بروکراتیک است در حالی که کارخانه های تولیدکننده موجود در چابهار صرفاً با هدف صادرات مجدد دست به تولید زده اند. بنابراین مواد اولیه خود را با ارز آزاد وارد کرده و مجدداً صادر می کنند. در نتیجه نیازی به ثبت سفارش نیست که به دنبال حذف این فرآیند و مذاکره با وزارت صنعت معدن و تجارت هستیم. در طول یک سال گذشته بیش از 200 میلیون دلار درخواست ثبت سفارش در چابهار برای واردات مواد اولیه تولید وجود داشته است.
وی درباره الحاق بندر شهید بهشتی و شهید کلانتری به منطقه آزاد چابهار گفت: این مصوبه در مجلس به تصویب رسیده و به شورای نگهبان ارسال شده است. پس از رفع نواقص آن و ابلاغ به دولت، این مصوبه عملیاتی خواهد شد.
کردی درباره حملات تروریستی اخیر به چابهار گفت: اگرچه اینگونه حملات تروریستی در کاهش سرمایه گذاری ممکن است تاثیر داشته باشد اما این اقدامات مانع توسعه و پیشرفت چابهار نخواهد شد.