مدیران خودروعصر اعتبار

خشک شدن ۲ منبع مهم آبی ایران با احداث ۲۲ سد جدید در ترکیه

عصر ساختمان- ترکیه قصد دارد ۲۲ سد جدید در منطقه آناتولی جنوبی احداث کند. احداث این تعداد سد منجر به خشک شدن دو منبع آبی مهمی که به داخل خاک ایران سرازیر می شوند خواهد شد.

خشک شدن ۲ منبع مهم آبی ایران با احداث ۲۲ سد جدید در ترکیه
نسخه قابل چاپ
جمعه ۳۰ تير ۱۳۹۶ - ۱۱:۰۷:۰۰

     به گزارش پایگاه خبری«عصرساختمان» به نقل از تسنیم ، ترکیه قصد دارد 22 سد جدید در منطقه آناتولی جنوبی احداث کند، اما این تصمیم قبلا نگرانی مقامات ایرانی را برانگیخته است، زیرا احداث این تعداد سد منجر به خشک شدن دو منبع آبی مهمی که به داخل خاک ایران سرازیر می شوند خواهد شد.

    معصومه ابتکار، رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست ایران از وزارت امور خارجه این کشور خواسته تا ترکیه را متقاعد سازد از طرح های خود برای احداث سدهای جدید دست بکشد. وی گفته احداث این سدها موجب خشک شدن مرداب ها و دریاچه ها در سمت ایران و عراق خواهد شد. اما مقامات ترک از جمله معاون جنوب آسیای وزیر امور خارجه ترکیه با این انتقادات موافق نیستند و گفته اند همه اقدامات احتیاطی و هنجارهای زیست محیطی رعایت شده و این سدها به محیط زیست آسیبی نخواهد زد.

    این در حالی است که کارشناسان محیط زیست در ایران نظر دیگری دارند و کاملا نسبت به تبعات زیست محیطی این اقدام ترکیه هشدار می دهند. به گفته آنها اگر امکان توقف این فعالیت ها از طریق دیپلماسی فراهم نباشد، حتی کشورها ممکن است در آستانه جنگی جدید بر سر آب قرار بگیرند.

    محمد درویش، مدیر دپارتمان عمومی سازمان حفاظت از محیط زیست ایران در این باره گفت، ترکیه در حال بهره برداری از وضعیت سیاسی موجود نظیر ضعف دولت مرکزی عراق و جنگ داخلی در سوریه برای آغاز احداث 22 سد جدید بر روی رودخانه های دجله و فرات است.

    درویش افزود :«یکی از سدها که آتاتورک نام دارد، بزرگترین سد جهان است که بر روی رودخانه فرات ساخته شده است. حجم آن 48 میلیارد متر مکعب است که معادل حجم یکصد سد ایران است. اگر ما تمام سدهای ساخته شده توسط ترکیه بر روی فرات را جمع کنیم، حدود 100 میلیارد متر مکعب آب خواهد بود.»

    وی افزود، اگر ترکیه موفق به احداث سد ایلیس با ظرفیت 10.4 میلیارد متر مکعب در منطقه حسن کیف بر روی رودخانه دجله شود، یک بحران آبی واقعی پدید خواهد آمد. «به بیان دیگر، 100 درصد از آب رودخانه فرات و 60 درصد از آب رودخان دجله بند خواهد آمد و هیچ آبی به سوریه و عراق سرازیر نخواهد شد.»

    این کارشناس محیط زیست گفت، چنین فاجعه ای منجر به بیکاری و فقر کشاورزان خواهد شد. به علاوه، این موجب تقویت داعش نیز می شود. «حدود 90 درصد از جذب نیروهای داعش از بین شهروندان بیکار این مناطق خشک و کویری است.»

    برچسب ها
    پورسعیدخلیلی