مدیران خودروعصر اعتبار

«ارگ علیشاه تبریز» هنوز آبستن تاریخ است

عصر ساختمان- «ادامه کاوش های باستان‌شناسی اضطراری در ارگ علیشاه به کشف آثار دیگری از جمله سفال‌های شکسته عصر آهن منجر شد.»

«ارگ علیشاه تبریز» هنوز آبستن تاریخ است
نسخه قابل چاپ
سه شنبه ۲۴ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۴:۲۱:۰۰

    به گزارش پایگاه خبری «عصرساختمان» به نقل از میراث فرهنگی و گردشگری، بهرام آجورلو، سرپرست هیات کاوش های باستان شناسی اضطراری ارگ علیشاه «مسجد علیشاه» با اعلام این خبر افزود: ادامه کاوش‌ها در ماه جاری به کشف سیستم آبرسانی از دو کانال، یک حوضچه فشارشکن و چند تنبوشه سفالی نیز منجر شد.

    این باستان‌شناس همچنین به کشف بخشی از یک گور با تدفین ثانویه و دیوار چینه‌ای به لحاظ روابط لایه‌نگاری با قدمت بیش از 200 سال اشاره کرد.

    وی افزود: در کاوش‌ها به بستری از خشت‌های نامنظم و ریخته و خشت‌های منظم و چیده شده که به لحاظ روابط لایه‌نگاری قدمتی بیش از 200 سال داشته برخورد کردیم که در شرایط کنونی و تا حصول نتایج مطالعات آرکئومتریک می‌توان آنها را به زلزله تبریز در 236 سال پیش نسبت داد.

    او ادامه داد: قطعات شکسته و خرد شده‌ سفالی دوران تمدن اسلامی (ایلخانی تا قاجار) و دو قطعه سفال شکسته‌ عصر آهن و دو قطعه سکه‌ی تاریخی «نیازمند مرمت و پاکسازی» از دیگر آثار به دست آمده در ارگ علیشاه در یک ماه اخیر بود.


    وی افزود: علاوه بر تثبیت موقت تدفین و تنبوشه های سفالی، سازه های معماری خشتی و سیستم آبرسانی با نصب داربست فلزی و پوشش کیسۀ نایلونی موقتا حفاظت شده است؛ با این حال بدیهی است که این آثار نیازمند حفاظت و نگهداری پایدار و بلند مدت هستند.

    براساس این گزارش، پس از گودبرداری های غیرمجاز در حدفاصل گوشه شمال غربی عرصه اثر ملی ارگ تبریز و محوطه جنوبی عرصه اثرملی عمارت تاریخی فتح الله اف در روزهای 28 و 29 آبان ماه سال جاری گروه نقشه برداری آرکئوژئوفیزیکی محل گودبرداری و برجستگی های اطراف آن را مطالعه کرد که پس از آن وجود آثار تاریخی در لایه های پایینی و پیرامونی محل گودبرداری محرز شد . پس از آن پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری مجوز کاوش اضطراری را صادر کرد که مقدمات کار در اواخر دی ماه فراهم شد.

    در جریان کاوش های صورت گرفته هیات باستان شناسی موفق شد بقایای کف آجری تخریب شده حیاط اثر ملی عمارت فتح الله اف و یک سازه خشتی – چینه ای که در نقشه های ژئوفیزیکی کوروش محمدخانی ثبت شده بود را شناسایی، خاکبرداری و مستند سازی کند.

    در روزهای نخست کاوش های باستان شناسی نیز در محدوده آثار ملی ارگ علیشاه "مسجد علیشاه" و عمارت فتح الله اف تبریز بخشی از شالوده های برج و باروی قلعه قدیم تبریز که سیاحان و مورخانه به آن اشاره کرده اند و قطعاتی از سفالینه های دوران اسلامی و پیش از اسلام کشف شد.

    برچسب ها
    پورسعیدخلیلی