مدیران خودروعصر اعتبار

وقوع بیشترین مخاطرات طبیعی ایران در گیلان

عصر ساختمان- بیشترین مخاطرات طبیعی در استان‌های مختلف ایران در بازه زمانی ۳۰ سال گذشته با ۴۰ هزار و ۶۶۹ مورد در گیلان اتفاق افتاده است.

وقوع بیشترین مخاطرات طبیعی ایران در گیلان
نسخه قابل چاپ
يکشنبه ۳۰ آبان ۱۳۹۵ - ۱۴:۱۷:۰۰

    به گزارش پایگاه خبری «عصرساختمان»به نقل از خبر گزاری فارس، طبق گزارش دفتر کاهش مخاطرات سازمان ملل متحد برای بازه زمانی 30 ساله در میزان تلفات ناشی از مخاطرات طبیعی در استان‌های مختلف ایران، گیلان با 40 هزار و 669 مورد بیشترین تلفات از نظر مخاطرات طبیعی در کشور را دارد.

    مخاطرات طبیعی زلزله، برف سنگین، سیل، سرمازدگی، آتش‌سوزی در جنگل‌ها، طوفان، تگرگ، صاعقه، باد گرم، رانش و لغزش در مناطق مختلف گیلان به نحوی با پدیده‌های هواشناختی در ارتباط است.

    وقوع 80 درصد از مخاطرات طبیعی در گیلان

    مدیرکل هواشناسی گیلان با اشاره به صدور 66 بولتن هواشناسی با عنوان اطلاعیه‌های هواشناسی در مدت یک سال گذشته در استان اظهار کرد: 22 بولتن در قالب اخطاریه‌های هواشناسی برای دستگاه‌های اجرایی ارسال شده است.

    بهمن کمانگر به تاثیر پدیده‌های جوی که احتمال خسارت دارند در هر 17 روز در گیلان اشاره کرد و افزود: پدیده‌های جوی شامل برف شدید، باران، تگرگ، طوفان، بادهای شدید، آتش‌سوزی در عرصه‌های جنگلی، رعد و برق و طوفانی و مواج بودن دریا است.

    وی با بیان اینکه بیش از 80 درصد از مخاطرات طبیعی گیلان مربوط به پدیده‌های هواشناختی است، تصریح کرد: بیش از 90 درصد از خسارت‌های مالی ناشی از پدیده‌های هواشناختی است.

    مدیرکل هواشناسی گیلان، بیشترین بارندگی در مدت 20 سال گذشته در استان را مربوط به 9 روز خواند و بیان کرد: در مدت 24 ساعت 100 میلی‌متر بارندگی در شهر رشت داشتیم و در بقیه روزها اعداد بارندگی قابل ملاحظه است.

    کمانگر به پدیده بارندگی منحصر به‌فرد بندر انزلی در 17 شهریورماه امسال اشاره کرد و گفت: در مدت 40 دقیقه، 110 میلی‌متر بارندگی همراه با باد شدید با سرعت 72 کیلومتر در بندر انزلی به ثبت رسیده است.

    وی با اشاره به اینکه هر 10 دقیقه 27.5 میلی‌متر بارندگی در بندر انزلی به ثبت رسیده است، خاطرنشان کرد: آبگرفتگی معابر عمومی، شکسته شدن و افتادن درختان و خسارت‌های مالی در بندر انزلی، لیسار و حویق در تالش بر اثر بارندگی مذکور اتفاق افتاده است.

    86 روز بارش برف سنگین در گیلان

    مدیرکل هواشناسی گیلان به بارش برف سنگین در دوره آماری 50 ساله به مدت 86 روز در این استان اشاره کرد و یادآور شد: اطلاعات مذکور مربوط به هواشناسی است و قبل از آن تاریخ اطلاعی نداریم.

    کمانگر با بیان اینکه بیشترین ارتفاع برف در سال 83 در گیلان گزارش شده است، اظهار کرد: طبق آمارها یک‌متر و 45 سانتی‌متر برف در شهر رشت داشتیم و در ارتفاعات شاهد بارش برف بیش از دو متر بودیم.

    وی، آتش‌سوزی جنگل‌ها و باد گرم را از مخاطرات طبیعی معمول و سالانه گیلان عنوان کرد و افزود: آتش‌سوزی‌ها بر اثر وقوع پدیده باد گرم در بخش‌های گسترده‌ای از شمال به جنوب و غرب به شرق در جنگل‌های استان اتفاق می‌افتد.

    مدیرکل هواشناسی گیلان با اشاره به اینکه فراوانی رخداد آتش‌سوزی روند افزایشی آن را در استان نشان می‌دهد، بیان کرد: شرایط مذکور موجب ایجاد خسارت‌های بسیاری در عرصه‌های جنگلی گیلان می‌شود.

    کمانگر، آتش‌سوزی در برخی از مواقع در جنگل‌های گیلان را به طور همزمان در نقاط مختلف خواند و تصریح کرد: گیلان نیازمند تجهیزات سخت‌افزاری و نرم‌افزاری به منظور پایش، پیش‌آگاهی و مقابله با اطفأ در سطح عرصه‌های جنگلی است و این امر توجه جدی را طلب می‌کند.

    وی، گیلان را پر باران‌ترین استان کشور توصیف کرد و گفت: رکورد بارندگی گیلان منحصر به‌فرد است و در کمتر از پنج ساعت در سوم مهرماه سال 91 شاهد 127 میلی‌متری بارندگی در رشت بودیم.

    مدیرکل هواشناسی گیلان با بیان اینکه شاهد باران شدید و بی‌سابقه 330 میلی‌متری در مدت سه روز در هفته نخست آبان‌ماه سال 94 در بندر انزلی بودیم، خاطرنشان کرد: 17 شهریور ماه امسال در مدت 40 دقیقه، 110 میلی‌متر در بندر انزلی بارندگی داشتیم و این عدد در کشور شاخص و بی‌سابقه است.

    کمانگر به توپوگرافی اقلیم و جغرافیای ویژه گیلان اشاره کرد و یادآور شد: با توجه به بارندگی‌های سنگین در استان بخش قابل توجهی از باران در زمان کوتاهی از دسترس خارج شده و به دریا می‌ریزد.

    70 درصد از بارندگی‌های گیلان در پاییز و زمستان

    وی، متوسط باران سالانه 15 سال گذشته رشت را یک‌هزار و 265 میلی‌متر دانست و اظهار کرد: توزیع ماهانه بارندگی‌ها نشان می‌دهد 70 درصد از آن در نیمه دوم سال در فصل پاییز و زمستان است و بسیاری از حجم آن وارد دریا می‌شود.

    مدیرکل هواشناسی گیلان با اشاره به اینکه 30 درصد از بارندگی‌ها در بهار و تابستان است، بیان کرد: نیمی از بارندگی مذکور در اواخر مرداد و شهریورماه است و به جای رحمت با توجه به اینکه فصل برداشت است، موجب زحمت و وقوع خسارت به شالیزارهای استان می‌شود.

    کمانگر، توزیع نامناسب زمان بارندگی را از ویژگی‌های جغرافیایی گیلان ذکر کرد و افزود: با توجه به باریک بودن عرض نوار ساحلی و مرز کوهستان به دریا و همچنین نبود زیرساخت‌های مناسب برای ذخیره نزولات جوی و مهار باران موجب می‌شود در بخش کشاورزی و شرب به شدت به منابع آبی خارج از استان وابسته باشیم.

    وی با بیان اینکه 170 هزار هکتار از شالیزارهای گیلان نیازمند ذخیره آبی سد سفیدرود است، تصریح کرد: آب سد سفیدرود از 2 رودخانه «قزل‌اوزن» و «شاهرود» تامین می‌شود و این امر نشان‌دهنده تاثیرپذیری گیلان از شرایط بارندگی و منابع آبی در استان‌های حوضه سد سفیدرود است و تاثیر بسیار شدید روی محصول راهبردی و ملی برنج دارد.

    مدیرکل هواشناسی گیلان، 70 هزار هکتار از شالیزارهای استان را خارج از شبکه آبیاری سد سفیدرود ذکر کرد و گفت: مناطق مذکور نیازمند بارندگی به‌هنگام است.

    کمانگر با اشاره به کاهش بارندگی و محدودیت منابع آبی در فصل کشت در بسیاری از سال‌ها در گیلان، خاطرنشان کرد: در خرداد، تیر و مردادماه سال گذشته بارندگی‌ها در استان به‌ویژه در مناطق غربی تا 90 درصد کاهش پیدا کرده است.

    وی، بخش گسترده‌ای از اراضی شالیزاری گیلان را خارج از حوضه آبریز سد سفیدرود خواند و یادآور شد: مناطق مذکور دارای چالش شدیدی در تامین آب کشاورزی هستند.

    مدیرکل هواشناسی گیلان به تجربه بارندگی در فصل کشت برنج بیش از پنج میلی‌متر در مدت دو ماه و 10 میلی‌متر در سه ماه طبق گزارش ایستگاه‌های هواشناسی استان در سال 94 اشاره کرد و افزود: موضوع مذکور شرایط برای کشاورزی در گیلان را بسیار بحرانی می‌کند.

    کمانگر با اشاره به سال زراعی 96 ـ 95، اظهار کرد: از ابتدای مهرماه امسال تاکنون شرایط بارندگی با 600 میلی‌متر در بندر انزلی داشتیم و کمترین میزان مربوط به منجیل با 32 میلی‌متر بارندگی است.

    وی، بارندگی در جلگه مرکز گیلان را با سه درصد افزایش طبیعی خواند و گفت: مناطق دیگر در جلگه‌های غربی، شرقی و ارتفاعات استان نسبت به سال 94 و آمار بلندمدت با کاهش بارندگی بین 45 تا سه درصد مواجه است.

    این مسؤول، آغاز سال زراعی 96 ـ 95 را با تأخیر وقوع بارندگی در فصل پاییز دانست و متذکر شد: از ابتدای امسال تا 22 آبان‌ماه جاری میانگین بارندگی در کشور 12.6 میلی‌متر بود و نسبت به 22 میلی‌متر آمار بلندمدت 43 درصد کمتر است ضمن اینکه نسبت به 60 میلی‌متر بارندگی سال گذشته، 79 درصد کاهش را نشان می‌دهد.

    کمبود بارندگی در 31 استان کشور

    مدیرکل هواشناسی گیلان به کمبود باران در 31 استان کشور نسبت به سال گذشته اشاره کرد و گفت: شرایط بارندگی در گیلان طبیعی است اما استان‌هایی که آب حوضه سد سفیدرود را تامین می‌کنند به غیر از اردبیل با کاهش بارندگی مواجه هستند.

    کمانگر با اشاره به پیش‌بینی فصلی مرکز اقلیمی مشهد، بیان کرد: تا پایان فصل زمستان امسال بارندگی در نقاط مختلف گیلان طبیعی است اما دمای هوا به طور میانگین بین نیم تا یک‌و نیم درجه سانتی‌گراد در استان با افزایش مواجه می‌شود.

    برچسب ها
    پورسعیدخلیلی
    پربازدیدترین های ۲ روز گذشته
      پربازدیدترین های هفته
        رویداد ها در یک نگاه
        • ساختمان فردا ۴
        • ساختمان فردا ۳
        • ساختمان فردا ۲
        • نشریه ساختمان فردا ۱
        • شماره ۱۷ و ۱۸
        • ۰
        • ۰
        • هفته نامه
        • ۰
        آخرین بروزرسانی ۴ ماه پیش
        آرشیو