عصر ساختمان- تحرک بازار مسکن در دومین ماه از پاییز امسال در حالی رقم خورد که به دلیل پایان فصل جابهجایی انتظار رشد حدود ۷ درصد قیمتها و ۴۸ درصد معاملات دور از ذهن بود؛ اما کارشناسان معتقدند نوسانات نرخ ارز، بخشی از سرمایهها را به منظور محافظت در برابر تورم به سمت بازار ملک سوق داد.
به گزارش پایگاه خبری «عصرساختمان» به نقل از ایسنا، بررسی وضعیت بازار مسکن شهر تهران در هشتمین ماه از سال جاری تحرک نسبی این بازار را نشان میدهد که به افزایش 6.8 درصدی قیمتها منجر شد و متوسط قیمت به 46.7 میلیون تومان در هر متر مربع رسید. این در حالی است که طی دو ماه قبل از آن بازار به ثبات نسبی رسیده بود و نرخ رشد ماهیانه آن به ترتیب 1.1 و 1.2 درصد اعلام شد. ظاهرا فشار تقاضا برای واحدهای کوچک متراژ در مناطق جنوبی، پدیدهی غالب در این بازار است.
تعداد معاملات در آبان ماه 1401 برخلاف برخی پیشبینیها افزایش پیدا کرد. در این ماه حدود 8000 فقره قرارداد خرید و فروش آپارتمان منعقد شد که از افزایش 47.8 درصد نسبت به مهر امسال و رشد 9.6 درصد نسبت به آبان پارسال حکایت دارد. به نظر میرسد بخش قابل توجهی از متقاضیان سرمایهای و مصرفی تحت تاثیر انتظارات تورمی و نوسانات نرخ ارز در آبان ماه اقدام به خرید آپارتمان کردهاند.
عبور بازار مسکن از تورم عمومی
بررسی وضعیت سالیانهی بازار مسکن شهر تهران از افزایش 46 درصدی قیمت نسبت به آبان سال گذشته خبر میدهد که 2 درصد پایینتر از تورم نقطه به نقطه و 2 درصد بالاتر از تورم عمومی بود. این اولین بار در سال جاری است که قیمتها در بازار مسکن از تورم عمومی فراتر میرود. بالا رفتن قیمت مسکن، تبعاتی را به دنبال دارد که خروج بخش قابل توجهی از تقاضای مصرفی و رکود ساخت و ساز از جملهی این تبعات است. هماکنون سهم واحدهای با عمر بنای کمتر از 5 سال از کل معاملات 28.4 درصد است که کمترین میزان دست کم از هشت سال اخیر تا کنون محسوب میشود.
کمبود واحدهای مرغوب متناسب با قدرت خرید متقاضیان در مناطق میانی و جنوبی تهران، افزایش قیمت در این مناطق را در مقایسه با نیمه شمالی تهران تشدید کرده است. آبان امسال بالاترین رشد ماهیانه قیمت در بین مناطق پرمعاملهی تهران با 13.6 درصد به منطقه 4 تعلق داشت و بیشترین افزایش سالیانه قیمت نیز با 60 درصد مربوط به منطقهی 10 بود. دو منطقهی مذکور به ترتیب رتبههای چهارم و دوم را در تعداد معاملات شهر تهران دارند.
نیمی از معاملات در 27 درصد مناطق
مناطق 5، 10، 2، 4، 7 و 8 به ترتیب جایگاههای اول تا ششم از نظر تعداد قراردادهای خرید و فروش مسکن شهر تهران را در اختیار دارند که بیش از نیمی از معاملات را در بین مناطق 22 گانه در آبان 1401 به خود اختصاص دادند. منطقهی یک نیز جایگاه هشتم را درخصوص سهم از معاملات به دست آورد.
آبان پارسال میانگین قیمت هر متر خانه در منطقه یک 72 میلیون و 749 هزار تومان بوده که در حال حاضر به 95 میلیون 114 هزار تومان رسیده است. نرخ رشد ماهیانه قیمت در این منطقه 7.6 درصد و رشد سالیانه آن 30.7 درصد بوده که کمترین میزان افزایش قیمت را در هشت منطقهی پرتقاضای تهران به ثبت رساند.
در منطقه 2 که جایگاه سوم را از نظر تعداد معاملات دارد متوسط قیمت مسکن از متری 50 میلیون و 38 هزار تومان در آبان سال گذشته به 68 میلیون و 320 هزار تومان در آبان 1401 رسیده است. در این منطقه با رشد ماهیانه 7.3 درصد و رشد سالیانه 36.5 درصد قیمت مواجه بودهایم.
در منطقهی 5 به عنوان پرمعاملهترین منطقهی تهران در حال حاضر قیمت هر متر مسکن به طور میانگین 56 میلیون و 326 هزار تومان است که افزایش 2.6 درصد در مقایسه با ماه گذشته و 47.5 درصد در مقایسه با ماه مشابه سال گذشته را نشان میدهد. قیمت مسکن در منطقه 4 هم از 34 میلیون و 154 هزار تومان در آبان سال گذشته به 52 میلیون و 664 هزار تومان در آبان سال جاری رسیده که افزایش 54 درصد را به ثبت رساند. طی یک ماه گذشته نیز قیمت مسکن در این منطقه افزایش 13.6 درصد را نشان داد.
آبان 1401 در مناطق 7، 10 و 14 نیز به ترتیب میانگین قیمت مسکن 43.6 میلیون، 33.4 میلیون و 34.8 میلیون بوده است. میزان افزایش ماهیانه و سالیانه قیمت در منطقه 7 به میزان 4.6 درصد و 44.6 درصد بود. در منطقه 10 رشد قیمت در مقایسه با ماه گذشته 4.5 درصد و نسبت به ماه مشابه سال گذشته 60 درصد به ثبت رسید. میزان افزایش ماهیانه و سالیانهی قیمت در منطقهی 14 به عنوان پنجمین منطقهی پرتقاضا در بازار مسکن به ترتیب 4.4 درصد و 47 درصد اعلام شد.
اما در منطقهی 18 به عنوان ارزانترین منطقهی در بازار مسکن شهر تهران قیمت هر متر خانه از 14 میلیون و 519 هزار تومان در آبان سال گذشته به 23 میلیون و 93 هزار تومان در آبان امسال رسید. رشد ماهیانه قیمت در منطقه 18 به میزان 8.4 درصد و افزایش سالیانهی قیمت نیز 59 درصد بوده است.
اصابت ترکشهای دلار به بازار مسکن
فرشید پورحاجت ـ عضو هیات مدیره کانون انبوهسازان در تحلیل رونق نسبی بازار مسکن در آبان ماه 1401 به ایسنا گفت: بخشی از این رشد به نوسانات قیمت ارز برمیگردد، علت دیگر افزایش قیمت نهادههای ساختمانی است و مسالهی بعدی به انجام نشدن کار خاصی در پروژه نهضت ملی مسکن بر میگردد که باعث انصراف متقاضیان از این پروژه شده و اثراتش در بازار مسکن بروز پیدا کرده است.
وی با بیان اینکه شرایط ساخت وساز در کشور مساعد نیست، تاکید کرد: اندک کارگاههای ساختمانی که در این مدت فعال بودند با نوسانات اخیر قیمت مصالح ساختمانی از جمله یونولیت و خدمات مرتبط با بخش ساخت وساز دچار مشکلاتی شدهاند.پیداست وزارت راه و شهرسازی و وزارت صمت هم موضوع را چندان جدی نگرفتهاند.