معاون وزارت میراث فرهنگی تاکید کرد:
ضرورت بهسازی سیستمهای الکتریکی بناهای تاریخی در برابر آتش سوزی
عصر ساختمان- معاون میراث فرهنگی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی علت اصلی آتش سوزی در بناهای تاریخی را فرسودگی سیستم های برق رسانی عنوان و تصریح کرد: باید اقدامات اساسی در زمینه بهسازی سیستم های الکتریکی بناهای تاریخی انجام شود.
چهارشنبه ۰۱ آبان ۱۳۹۸ - ۱۰:۰۳:۰۰
به گزارش پایگاه خبری«عصرساختمان» به نقل از ایرنا، محمد حسن طالبیان، نشست تخصصی «بناهای تاریخی و خطرآتش سوزی» سخن می گفت با اشاره به اینکه در سال های اخیر تهدیدات آتش سوزی نسبت به تهدیدات طبیعی بیشتر شده گفت: در تمام بررسی ها دریافتیم که مشکل فرسودگی سیستم های برقی رسانی و بارگذاری بیش از حد علت آتش سوزی بوده است. نشان می دهد که باید یک کار بزرگی در زمینه بهسازی سیستم های الکتریکی بناهای تاریخی انجام دهیم.
وی با اشاره به آتش سوزی در بازار تبریز گفت: ده سال پیش نیز در همین مکان آتش سوزی رخ داد علت آن هم مانند آتش سوزی اخیر اشکال در سیم کشی و بارگذاری بیش از حد بود با این تفاوت که این دفعه آتش زودتر خاموش شد.
طالبیان با اشاره به اینکه با برنامه ریزی و مدیریت در این حوزه می توان خسارات را به حداقل رساند خاطرنشان کرد: در مدیریت بناها، مجموعه های تاریخی و موزه ها باید کارهای ساختار مند انجام شود و به عنوان نمونه در اماکنی که شب بسته هستند حتماً نگهبان حضور داشته باشد.
معاون میراث فرهنگی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در ادامه به باز سازی و مرمت مسجد ساری و بازار تبریز اشاره کرد و گفت: تجربه های فو ق العاده ای در بعد از سانحه وجود دارد ولی در حوزه پیشگیری باید کارهای اساسی صورت گیرد.
او گفت: در اداره کل موزه ها کمیته پیشگیری تشکیل و چک لیست هایی تکمیل تهیه شده که قرار است برای موزه ها ارسال شود تا همکاران بدانند باید در هنگام آتش سوزی و برای پیشگیری از آنچه کاری انجام دهند.
طالبیان در ادامه وجود سقف های چوبی را مشکل اصلی بناهای تاریخی اعلام کرد که بنابر نظر کارشناسان آتش نشانی باید با پوششی مخصوص پوشانده شوند تا مانع رسیدن سریع آتش به سایر قسمت های بنا شود.
او با اشاره به اینکه تمامی موزه های کشور به سیستم دستی اطفای حریق و دو موزه به سیستم اتوماتیک اطفای حریق مجهز هستند تصریح کرد: جلوگیری از خسارت های آتش سوزی در بناهای تاریخی نیازمند هم افزایی دستگاه های مرتبط است و در این میان همکاری پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار فرهنگی تاریخی و پژوهشکده بناها و بافت های فرهنگی تاریخی پژوهشگاه با معاونت میراث بسیار راه گشاست.
آتش سوزی پدیده ای جهانی است و مختص بناهای تاریخی کشور ایران نیست
علیرضا انیسی رییس پژوهشکده بناها و بافت های تاریخی –فرهنگی با اشاره به اینکه موضوع مقابله با سوانح، پیشگیری و چاره اندیشی یکی از کارهای مهمی است که باید مد نظر باشد تصریح کرد: با این رویکرد باید به سمتی حرکت کنیم که کاهش خطرات سوانح در برنامه های حفاظتی و طرح های پژوهشی گنجانده شود.
او در ادامه به آتش سوزی بنای مجلس شورای اسلامی در سال 1374 اشاره کرد و افزود: صدمه جبران ناپذیری که آتش به بنای مجلس زد ما را به این اندیشه واداشت که به فکر چاره اندیشی برای کاهش آسیب های ناشی از آتش سوزی در بناهای تاریخی به ویژه موزه ها باشیم.
انیسی با اشاره به اقداماتی که در سال 1375 با راهنمایی سازمان آتش نشانی در مجموعه کاخ گلستان برای جلوگیری از آتش سوزی انجام گرفته است گفت: در مدت 5سال اقدامات خوبی در راستای اصلاح سقف های چوبی و حذف دیوارهای پارچه های در مجموعه کاخ گلستان صورت گرفت که امیدورام در بناها و موزه های دیگر توسعه پیدا کند.
وی با اشاره به آتش سوزی های مهیبی که در چند سال گذشته در اماکن تاریخی کشور رخ داده است به آتش سوزی مسجد ساری، بازار قم و بازار تبریز اشاره کرد و گفت: در مقیاس جهانی نیز دو حادثه آتش سوزی در موزه برزیل و کلیسای نوتردام خسارات جبران نا پذری را برجای گذاشت.
دبیر علمی تخصصی «بناهای تاریخی و خطرآتش سوزی» خاطرنشان ساخت: این حوادث نشان می دهند که آتش پدیده ای جهانی بوده و مختص بناهای تاریخی کشور ایران نیست و ما باید همواره منتظر یک حادثه این چنینی باشیم.
انیسی با ابراز خرسندی از اینکه تا به حال در موزه های کشور حادثه آتش سوزی نداشته ایم تصریح کرد: با این وجود باید تمهیداتی برای جلوگیری از اثرات آتش سوزی و مقابله با آن اندیشیده شود.
وی در تشریح اهداف برگزاری این نشست گفت: بررسی موضوع بناهای تاریخی و خطر آتش سوزی و توجه متخصصین و مسئولین هدف اصلی برگزاری این نشست و نشست هایی از این دست است.
وی با اشاره به ضرورت برگزاری همایش هایی که در حوزه بحران توسط پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری برگزار شده است تصریح کرد: وظیفه ما در پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری بعنوان یک نهاد پژوهشی تحقیقاتی، طرح مسئله و به فکر واداشتن دیگران در قالب تهیه کتاب، نگارش مقاله و برگزاری همایش می باشد و تصمیم گیری با نهادهای اجرایی است.
نبود نگاه مرمتی موجب تخریب عمارت عالی قاپوی تبریز
به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، بهروز عمرانی رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، نیز در ادامه با اشاره به مطالعاتی که نشان می دهد سابقه شهر تبریز به قرن دوم باز می گردد افزود: پیگردی ها در زیر شبستان مسجد جامع تبریز به کشف بقایای محرابی مشابه مجموعه های عراق قرن دوم در زمان عباسی منجر شد که نشان داد محدوده شهر در سالهای متمادی و حکومت های مختلف بصورت شعاعی پیرامون این مجموعه گشته است.
او در ادامه به عمارت عالی قاپو یا شمسالعماره که در زمان زندیه و قاجاریه با الهام از مجموعه شمس العماره در ضلع شرقی بازار تبریز توسط نجفقلی خان دنبلی ساخته شده اشاره و تصریح کرد: این بنای نفیس چهار طبقه در سال 1310 دستخوش آتش سوزی شده و در سال 1312 توسط سیل تخریب می شود.
عمرانی با اشاره به اینکه در آن زمان نگاه مرمتی و بازسازی به این بنا وجود نداشته که موجب تخریب کامل آن می شود گفت: پس از ویرانی این بنا ساختمان استانداری آذربایجان شرقی، فرمانداری تبریز و مجموعه بانک ملی مرکزی، در اراضی بسیار پهناور آن ساخته شده اند.
او در ادامه به ساخت نخستین تأسیسات آتش نشانی در تبریز اشاره و تصریح کرد: شرایط بازار تبریز ایجاب می کرد ه که این بیست و سه متری هشت ضلعی در نزدیک ترین مکان به بازار تبریز ساخته شود.
وی در پایان با اشاره به تجربیات خوبی که در مرمت بازار تبریز به دست آمده است ابراز امیدواری کرد با بهره گیری از تجربیات حوادث آتش سوزی در قم، تهران، تبریز و …، اقدامات مطالعاتی و دانشی که در اختیار است در کنترل بحران آتش سوزی موفق باشیم.
برچسب ها
بنای تاریخیمیراث فرهنگیآتش سوزی