بیمه آتش سوزی ساختمان به عهده چه کسی است؟
عصر ساختمان- اگر برخی از مالکان خواهان بیمه کردن ساختمان بوده و برخی دیگر از آنها نباشند، مالکی که میخواهد ساختمان بیمه شود، میتواند حسب مورد به دادگاه یا شورای حل اختلاف مراجعه و علیه مدیر دادخواست الزام به ایفای وظیفه قانونی بیمه کردن ساختمان را تقدیم کند.
يکشنبه ۱۳ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۱:۳۸:۰۰
به گزارش پایگاه خبری«عصرساختمان» به نقل از مجله دلتا، با رشد جمعیت شهری و تبدیل خانههای ویلایی با وسعت زیاد به آپارتمان های کوچک، ساخت و ساز مجتمعهای ساختمانی و زندگی آپارتمان نشینی افزایش یافت. برای ایجاد نظم و جلوگیری از برخی مسائل روزمره در این خصوص، قانونگذار تلاش کرده در قانونی راه گشا و مرتبط با آپارتمان نشینی، تکلیف روابط بین ساکنان را مشخص نماید و به واقع قانون تملک آپارتمان ها قانونی است که برای تضمین آرامش و تنظیم روابط ساختمانی ساکنین آپارتمانها تنظیم و یکی از بهترین قوانین جاری کشور است.
هر ساختمان از قسمت های اختصاصی که در اسناد مالکیت، ملک شخص خاصی هستند و قسمت های مشترک ساختمان که متعلق به کلیه مالکین است و همه ساکنین به طور مستقیم و یا غیرمستقیم، از آنها استفاده میکنند و نمی توان حق انحصاری برای آن ها قائل شد، تشکیل شده است. هزینههای مربوط به قسمتهای مشترک هر ساختمان، بین ساکنان ساختمان تقسیم خواهد شد.
یکی از مهم ترین هزینه های مشترک که متاسفانه توجه چندانی به آن نمیشود، هزینه بیمه آتش سوزی ساختمان است.معمولا هزینههای مشترک که تحت عنوان شارژ ساختمان توسط مدیر ساختمان دریافت میشود، در اکثر موارد برای تعمیرات و رنگ آمیزی و تعمیرات تاسیسات و… مصرف می شود.
با افزایش آپارتمان نشینی و ساکن شدن هرچه بیشتر مردم شهرها در آپارتمانها و در نتیجه تراکم هرچه بیشتر جمعیت ها در محدوده ساختمان ها، بیمه کردن ساختمان امری ضروری به نظر می رسد. چرا که در آپارتمان ها در صورت وقوع حادثه ای برای یکی از واحد های ساختمان احتمال اینکه این خطر متوجه بقیه ساکنین ساختمانها شود بسیار بالا است. این در حالی استکه قانون تملک آپارتمان ها بیمه ساختمان را برای ساکنان ساختمان ها، یک تکلیف اجباری کرده است.
بیمه کردن ساختمان به عهده چه کسی است؟
این وظیفه به صراحت در قانون تملک آپارتمانها برعهده مدیر ساختمان قرار داده شده است. طبق ماده 14 قانون تملک آپارتمان ها، مدیر ساختمان که از سوی مالکان برای اداره امور مجموعه ساختمان انتخاب می شود و کتبا یا عملا این مسئولیت را می پذیرد، مسئولیت دارد کل ساختمان را در مقابل حادثه آتش سوزی نزد یکی از شرکت های بیمه گر، بیمه کند.
این ماده همچنین بیان نموده مدیری که به این وظیفه عمل نکند مسئول جبران خسارات وارده به مالکان یا ساکنان است. یعنی مالکان حق دارند علیه او به دادگستری مراجعه و خسارت هایی که در اثر آتش سوزی به مال یا جان آنها وارد شده است را مطالبه کند. البته اگر خسارات وارده تا بیست میلیون تومان باشد، شورای حل اختلاف به آن رسیدگی می کند.اگر مدیر یک مجموعه آپارتمانی اقدام به بیمه کردن ساختمان نکرد، ساکنان می توانند او را مجبور به انجام این مسئولیت کنند. اگر همه مالکان بخواهند که ساختمان بیمه شود، اما مدیر مخالفت کند، مالکان میتوانند برای مدیر یک جایگزین تعیین کنند و این موضوع را از مدیر جدید درخواست کنند.
اما اگر برخی از مالکان خواهان بیمه کردن ساختمان باشند و برخی دیگر از انها نباشند، مالکی که می خواهد ساختمان بیمه شود، میتواند حسب مورد به دادگاه یا شورای حل اختلاف مراجعه و علیه مدیر دادخواست الزام به ایفای وظیفه قانونی «بیمه کردن ساختمان» را تقدیم دادگاه کند.
در این مورد مدیر موظف است این وظیفه را انجام دهد، اگر مالکانِ مخالف اصرار کنند، دادگاه می تواند مالکان مخالف بیمه را نیز به عنوان ثالث ملزم به پرداخت هزینه های بیمه کند.
بیمه های ضروری برای هر ساختمان:
تکلیفی که قانون تملک آپارتمان ها ایجاد کرده است، فقط محدود به بیمه آتش سوزی ساختمان است و مدیر ساختمان بیشتر از این، مسئولیت دیگری ندارد. البته در رابطه با ساختمان انواع حوادث متصور است و بنابراین انواع پوشش های بیمه ای هم برای آن وجود دارد. مثلا ممکن است ساختمانی در اثر سهل انگاری مهندس ناظر یا سازنده، ریزش کند. در این موارد اگر سازنده یا مهندس ناظر برای آن ساختمان بیمه نامه مسئولیت گرفته باشد، بیمه خسارت را پرداخت میکند. در غیر این صورت سازنده یا مهندس ناظر مسئول جبران خسارت خواهد بود.
برچسب ها
بیمهبیمه حوادث ساختمانآتش سوزی