عصر ساختمان- معاون اداره کل سامانهها و زیرساختهای اطلاعات مکانی اعلام کرد: برقراری ارتباط بین دادهها، از وظایف زیرساخت داده مکانی (SDI) است که سازمان نقشهبرداری این بستر و زیرساخت را از طریق ژئوپرتال ملی ایجاد میکند.
به گزارش پایگاه خبری «عصر ساختمان» به نقل از ایرنا، مهرداد جعفری سلیم، بعدازظهر سهشنبه در نشست «مدیریت سیلاب و دادههای مکانی» با اشاره به اینکه طی نیمقرن فعالیت سازمان نقشهبرداری گنجینهای از اطلاعات زمین در آن گردآوری شده، به سناریوی فرضی اشاره کرد که در مواقع بحرانی بسیار چارهساز است: چگونگی ثبت اطلاعات واقع شده در این بحران است.
او افزود: سادهترین تعریف از بحث سیل، افزایش حجم آب بیشتر از حجم آنچه که طبیعت بتواند آن را کنترل کند، این پدیده وقتی تبدیل به خطر میشود که منابع انسانی جان انسانی و اموال و زیرساختها را تحتالشعاع خودش قرار میدهد.
جعفری سلیم خاطرنشان کرد: باید این نکته را مدنظر قرار داد که سیل لزوماً به دلیل بارش باران پدید نمیآید و مسائلی مانند آب شدن برف، سونامی، طوفان، شکستن سدها و عدم پذیرش طبیعت برای جذب آب در به وجود آمدن آن تأثیر دارد.
وی در ادامه گفت: در ارتباط با خطرات سیل باید دو نکته را از هم تفکیک کنیم؛ یکی عواملی که در به وجود آمدن سیل نقش دارند که میتواند با استفاده از توپوگرافی اطلاعات مربوط به شیب را به دست آورد. جایگاه این کار تماماً در سازمان نقشهبرداری است و برآورد مسائل مربوط به سیل بدون دانستن اطلاعات مربوط به سیل امکانپذیر نیست.
جعفری سلیم بیان داشت: پوشش زمین، میزان جذب طبیعت نسبت به یک سیل یا در حقیقت به وجود آمدن آن و اینکه چقدر میتواند منجر به خطر شود، اطلاعات زمینشناسی، میزان جذب آب توسط زمین، چگونگی حرکت ابرها، چگونگی بارش و تراکم شبکههای آب، مسائلی هستند که در بحران سیل باید مدنظر داشت.
وی همچنین از نقش دادههای مکانی و کاربردهای GIS و SDI در مدیریت بحران سخن گفت و افزود: دادههایی نظیر مدل رقومی ارتفاعی زمین، نقشه شیب و نقشه کاربری اراضی که در مدیریت بحران سیلاب بسیار کاربرد دارد.
معاون اداره کل سامانهها و زیرساختهای اطلاعات مکانی تصریح کرد: سازمان نقشهبرداری کشور با جمعبندی و تلفیق دادههای مکانی میتواند نقش مؤثری در مدیریت بحران داشته باشد.
وی در تشریح قابلیتهای ژئوپرتال ملی گفت: این بستر امکان جستجوی دادههای مکانی را از مناطق سیلزده و با بهرهگیری از پایگاههای داده سازمان فراهم میکند، اپلیکیشن تحت موبایل این ژئوپورتال نیز ایجاد شده است.
جعفری سلیم یادآور شد: در این بستر اطلاعاتی همچنین سایر گزارشها از بحران، درخواست امداد، اقلام موردنیاز، منتسب به مختصات قابل ذخیرهسازی است.
نشست تخصصی «مدیریت سیلاب و اطلاعات مکانی» با حضور متخصصان، کارشناسان و استادانی از دانشگاههای ایران و آلمان به میزبانی سازمان برنامهوبودجه برگزار شد.