عصر ساختمان- عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با بیان اینکه شاهدیم در حال حاضر وجود آب نعمت محسوب نمی شود که این از ضعف مدیریت نشأت میگیرد، گفت: بارندگیهای اخیر ۳۵ سانتیمتر ارتفاع آب دریاچه ارومیه را افزایش داد.
به گزارش پایگاه خبری«عصر ساختمان» به نقل از تسنیم، علی بیتاللهی اظهار کرد: ذخیره آبی مناسبی در این بارندگیها به دست آمده است و در صورتی که بتوان چنین ذخیره آبی را مدیریت کرد و آبخیزداری را به معنای واقعی کلمه اجرا کرد، ظرف مدت کوتاهی سفرههای آبخوانهایی که پایین رفتهاند و فرونشستهایی که در اثر افت آبهای زیرزمینی و مصرف بیرویه ایجاد شدهاند میتوانند تا حدی جبران شوند.
وی ادامه داد: به عنوان نمونه بارندگی استان گلستان طی 3 روز 70 درصد بارندگی سالانه این استان را تامین کرد. طبق گفته وزیر نیرو باید چندین میلیارد دلار هزینه میشد تا در سدها ذخیره شود، اگر این رویداد کنترل و مدیریت نشود منجر به آب شستگیهای مضر و از بین رفتن منابع مغذی سطح زمینهای کشاورزی میشود. اگر سازههای نگهبان در مناطق سیلخیز همچون پلدختر ایجاد، رودخانهها لایروبی و سیستم آبخیزداری عملیاتی و اجرایی شود، استفاده بهینهای از بارشهای اخیر را خواهیم داشت.
وی تصریح کرد: منظور از آبخیزداری این است که با احداث بندهایی سعی کنیم در مناطق مناسب آبهای سطحی را به زیرزمین تزریق کنیم این باعث میشود سفرههای زیرزمینی تغذیه شوند و با اینکار میتوانیم آب را برای آینده پسانداز کنیم.
وی اعلام کرد: آبخیزداری به صورت مقطعی و گسسته در کشور انجام شده که نیاز است با توجه به شرایط اقلیمی و با توجه به تغییرات اقلیمی که کارشناسان هواشناسی و اقلیم شناسی اعلام کردهاند این فرصت را غنیمت دانسته و بتوانیم از این برای ذخیره آب، حفظ سفرههای آب زیرزمینی و تغذیه آن استفاده کنیم.
به گفته بیتاللهی، قطعا سیلاب اثرات منفی هم دارد اما اثرات مثبت سیلاب را تنها در صورت بهرهمندی مناسب از فضای سرزمینی میتوانیم شاهد باشیم.
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی همچنین اعلام کرد: بارندگیهای اخیر موجب شد تا آب دریاچه ارومیه طبق آخرین آمار، حدود 35 سانتیمتر بالا بیاید. بالا آمدن این حجم آب در این دریاچه وسیع بالاآمدن خبر خوبی است.
بیتاللهی با اشاره به اینکه انتقال آب از رود ارس و سایر رودهای نزدیک و همجوار دریاچه ارومیه قطعا بسیار هزینهبر بود، گفت: بارندگیهای اخیر میزان سطح دریاچه ارومیه را تا حد قابلتوجهی افزایش داد. اگر بتوانیم مسیر آبراههها و سیلابها را مدیریت کنیم مطمئنا بارندگی میتواند در توسعه پایدار کشور بسیار نقش مثبتی ایفا کند.
وی با اعلام اینکه مرکز تحقیقات پژوهشهای بیشماری را در ارتباط با فرونشستها، کمآبیها و ضرورت استفاده بهینه از ظرفیتهای آبی کشور انجام داد که بخشی از آنها نیز از طریق رسانهها به اطلاع عموم رسید، افزود:سیلهای اخیر نشان داد باید در مدیریت آب، تجدیدنظر کنیم. اگر کمبود آب مشکل است باید وجود آب نعمت باشد. این روزها شاهدیم که حتی وجود آب نیز نعمت نیست و اینها از ضعف مدیریت نشأت میگیرد و حاکی از این مطلب است که متاسفانه چشمانداز بلندمدت در این زمینههای مهم وجود ندارد.
وی ادامه داد: اقدامات پیشگیرانه همواره باید ملاکعمل و ملاک تصمیم گیریها باشد. نباید منتظر باشیم تا حادثه ای رخ دهد بلکه باید از حوادث طبیعی رخداده و عوامل انسان ساختی که آنها را تشدید کرده اند درس بگیریم و با درس آموزی از آنها در جهت رفع مشکلات قدم برداریم.