عصر ساختمان- وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: ۸۵درصد واردات کشور، کالاهای واسطهای و سرمایهای و ۱۵درصد، کالاهای مصرفی و نهایی است که با ۷ یا ۸درصد فاصله، میزان واردات امسال مانند سال گذشته است.
به گزارش پایگاه خبری«عصر ساختمان» به نقل از دنیای معدن، محمد شریعتمداری در آیین آغاز عملیات اجرایی مجتمع فولاد تربت حیدریه با بیان این مطلب، افزود: «پمپاژ قطعیت نداشتن» از سوی دشمنان در حال انجام است و کسانی در داخل نیز با آن همراهی میکنند اما مردم به آینده اقتصادی کشورشان امیدوارند و همانند پروژه فولاد تربت حیدریه، در همه جای ایران پروژههای مختلفی آماده بهرهبرداری یا آغاز عملیات اجرایی است که در بسیاری از آنها هنوز امکان حضور نیافتهایم. وی با بیان افزایش بیش از 20درصدی صادرات کشور در ماههای ابتدایی سال، تصریح کرد: به عنوان نمونه در 3 ماه نخست امسال میزان صادرات زعفران کشور نسبت به مدت مشابه سال گذشته55درصد افزایش داشته است. همچنین 44میلیارد دلار تقاضای ورود محصولات مختلف در سامانه ثبت سفارش وجود دارد. شریعتمداری با اشاره به برخی آمار مبادلات تجاری، افزود: 85 درصد واردات کشور کالاهای واسطهای و سرمایهای و 15 درصد، کالاهای مصرفی و نهایی است که با 7 یا 8درصد فاصله، میزان واردات مانند سال گذشته است.
تقاضا برای فعالیتهای اقتصادی
وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه تقاضا برای فعالیتهای اقتصادی در کشور وجود دارد، گفت: هر چند برخی سودجوییها در کشور شکل گرفته اما حرکت بخش قابل ملاحظهای از مردم توفنده و رو به رشد است. شریعتمداری با اشاره به برخی آمارهای مقایسهای کشور، یادآور شد: ظرفیت فولاد کشور در سال 1392 به میزان 120میلیون تن بود که با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید به 205میلیون تن رسیده، بنابراین در مدت 5سال نزدیک 80میلیون تن ظرفیت زنجیره فولاد کشور افزایش یافته است. وی با بیان اینکه در هفته گذشته عملیات اجرایی 3طرح فولادی با سرمایهگذاری خارجی در استان کردستان آغاز شده است، تصریح کرد: این فشارهای واردشده نیز مانند فشارهای گذشته و دوره جنگ میگذرند اما خودمان نباید «پمپاژ قطعیت نداشتن» کنیم. وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشارهای گذرا به برخی تمهیدات برای برونرفت از فشارها، بیان کرد: برای کنترل فشارها واردات حدود 1400قلم کالا را به کشور برای حمایت از تولید داخلی ممنوع کردیم، با وجود اینکه قانون مجلس شورای اسلامی این بود که دولت نمیتواند جلوی ورود کالاها را بگیرد مگر اینکه تعرفه آنها را افزایش دهد. شریعتمداری با اعلام اینکه رسیدن به ظرفیت 15میلیون تن صادرات بخش فولاد تا 2سال آینده قابل تحقق است، گفت: درحالحاضر حدود 110میلیون تن طرح و پروژه جدید در زنجیره فولاد با پیشرفت فیزیکی بالای 70درصد در کشور در حال اجراست. در حوزه آهن اسفنجی نیز به طور تقریبی خودکفا هستیم و روشهای نوینی مانند «ترید» به نام ایران ثبت شده است.
عسلویه معدنی
وی با اعلام اینکه 35درصد ذخایر سنگ آهن کشور در سنگان است، تصریح کرد: در پروژه مجتمع فولاد تربت جام، دو موضوع آب و خوراک(مواد اولیه) دارای اهمیت است و زمانی که مطمئن شدم خوراک مجتمع تامین میشود برای آغاز عملیات اجرایی آن آمدم. وزیر صنعت، معدن و تجارت همچنین درباره آب این مجتمع افزود: این واحد فولادی هیچ فشاری به آب منطقه وارد نمیکند و از چرخه آب پساب استفاده خواهد کرد. کل آب مورد نیاز حدود 350لیتر بر ثانیه است که 100لیتر بر ثانیه آن نیز تامین شده است. شریعتمداری با تاکید بر ضرورت صرفهجویی آب این واحد و دیگر واحدهای تولیدی، افزود: روشهای به کارگرفته شده در این مجتمع باید براساس کمترین مصرف آب باشند. وی در بخش پایانی سخنان خود تربت حیدریه را مرکزی دانست که باید به آن افتخار کرد و گفت: تربت حیدریه نخستین شهری بود که دی 57 از سلطه رژیم شاهنشاهی آزاد شد. این خطه در ابریشم، زعفران و کشاورزی توانمندی زیادی دارد و در حوزه صنعت نیز قدمهایی برداشته است.
استفاده از تکنیکهای بدون آب
وزیر صنعت، معدن و تجارت در گفتوگو با خبرنگاران، افزود: مجتمع فولاد تربت حیدریه دوست محیطزیست است و با استفاده از نظام آبچرخانی و تکنیکهای بدون آب کار میکند. محمد شریعتمداری پس از آیین آغاز عملیات اجرایی فولاد تربت حیدریه با بیان این مطلب، افزود: به لطف خدا ذخایر سنگ آهن کشور در حوزه تولید فولاد شناسایی شده و در 5 سالی که از عمر دولت تدبیر و امید میگذرد ظرفیت تولید فولاد از 120میلیون تن در زنجیره تولید به 205میلیون تن افزایش یافته است. وی با بیان اینکه بهرهبرداری از 110میلیون تن ظرفیت جدید فولاد با بیش از 70درصد پیشرفت فیزیکی در کشور در حال اجراست، تصریح کرد: به عنوان نمونه مجتمع فولاد تربت حیدریه موجبات رشد و تعالی اقتصاد ایران و اشتغال را در این منطقه فراهم خواهد کرد. شریعتمداری با بیان اینکه این مجتمع با تامین زیرساختها آغاز به کار میکند، گفت: با توجه به اینکه 35درصد ذخایر سنگ آهن ایران در سنگان است، خوراک مطمئن در اختیار این مجموعه قرار خواهد گرفت. وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به نحوه مصرف آب مجتمع فولاد تربت حیدریه اضافه کرد: این مجتمع با استفاده از نظام آبچرخانی و پساب شهر تربت حیدریه کار خود را آغاز میکند و در طرح توسعهای به پساب متکی است. شریعتمداری در این باره یادآور شد: مصرف آب این مجتمع از پساب در ابتدا 100لیتر بر ثانیه است سپس به 350لیتر بر ثانیه خواهد رسید و فشاری به روانآبهای موجود و آبهای زیر زمینی منطقه وارد نمیکند. وی تصریح کرد: کنسانتره خواف در سنگان نیز از تکنیکهای بدون آب استفاده میکند و این پروژه با نگاه دوستدار محیطزیست به فعالیت خواهد پرداخت. وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به پیام بهرهبرداری از این پروژهها، گفت: پیام این پروژهها به مردم این است که صنعتگران از کار و تلاش نمیایستند و همه تلاش خود را برای جمهوری اسلامی ایران ادامه خواهند داد، دشمن نیز بداند که امروز جمهوری اسلامی روی پای خود ایستاده و تلاش میکند با توانمندیهای داخلی، کشور را اداره کند.
ساخت مجتمع فولاد تربت حیدریه
معاون استاندار و فرماندار ویژه تربت حیدریه در حاشیه این آیین گفت: مجتمع فولاد این شهرستان بر اساس طرح اولیه با ظرفیت تولید 1/4میلیون تن ورق گرم کلاف شده در فاز نخست، 1/45میلیون تن ذوب(فولادسازی) و 1/8میلیون تن آهن اسفنجی با سرمایهگذاری 36هزار و 878میلیارد ریال و اشتغال مستقیم برای 2800نفر ساخته میشود. به گزارش ایرنا، وی اظهار کرد: محمد شریعتمداری در این سفر از خط تولید کاشی زرین نیز بازدید کرده و در نشست شورای اداری شهرستان شرکت کرد. مدیرعامل مجتمع فولاد رخ تربت حیدریه نیز گفت: این پروژه با ظرفیت سالانه 1/4میلیون تن در زمینی به مساحت 550 هکتار ساخته میشود که برای 12هزار نفر بهطور مستقیم و غیر مستقیم اشتغال ایجاد خواهد کرد. مسعود گل شیرازی افزود: در این پروژه 3طرح آهن اسفنجی با ظرفیت تولید 2میلیون تن، ذوب و ریختهگری با ظرفیت یک میلیون و 600هزار تن و ورق فولادی با ظرفیت1/5میلیون تن در سال راهاندازی میشود که بخشی از نیاز کشور را برطرف خواهد کرد. وی با بیان اینکه مجموع هزینه این پروژه یک میلیارد یورو برآورد میشود اظهار کرد: این پروژه بر اساس استانداردهای ایمیدرو ساخته میشود و مرحله نخست آن که شامل احیاست در 30ماه آینده به بهرهبرداری خواهد رسید. وی گفت: بخشی از اعتبارات این پروژه از محل منابع صندوق توسعه ملی و بخشی نیز به وسیله فاینانس چین تامین میشود. محمدرضا توسلی، عضو هیات مدیره مجتمع فولاد تربت حیدریه نیز در گفتوگو با خبرنگار ایرنا با اشاره به ظرفیت 8میلیون تنی گندله فولاد در منطقه افزود: این ظرفیت در آینده به نزدیک 17میلیون تن خواهد رسید و حجم این پروژه به بزرگی مجتمع فولاد مبارکه خواهد بود که با ایجاد زنجیرههای پاییندستی و صنایع وابسته میتواند اقتصاد شرق کشور را متحول کند.