عصر ساختمان- صنعت سیمان در سال ۱۳۹۶ در حالی به روزهای پایانی خود نزدیک میشود که کاهش بودجههای عمرانی و رکود مسکن از یکسو و از دست رفتن بازار صادراتی عراق بهعنوان مهمترین بازار هدف صادراتی برای دومین سال متوالی ازسوی دیگر،
به گزارش پایگاه خبری«عصر ساختمان» به نقل از خانه معدن ایران، سبب شد این صنعت خاکستری از رونق آنچنانی برخوردار نباشد. با این وجود فعالان سیمانی با تمام توان چراغ این صنعت را روشن نگه داشته و در امسال شاهد تعدیل نیرو یا تعطیلی برای این واحدها نبودیم.
تلاش با تمام توان
سیمانیها با چنگ و دندان کارخانههای سیمان را حفظ کردند و با توجه به رکود بازار، یک روز هم حقوق کارگران کارخانههای سیمان به تعویق نیفتاد که اهمیت این موضوع از نظر اجتماعی از بعد اقتصادی آن پررنگتر است. این مطلب را دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان در گفتوگو با صمت عنوان و اظهار کرد: صنعت سیمان با ایثار بسیار امسال توانسته کارخانههای خود را حفظ کند و با برنامهریزی و کنترل هزینهها پیش رفت تا بتواند با وجود رکود بازار روی پای خود بایستد و حتی اجازه نداد یک نفر در این مجموعه بیکار شود.
تولید و صادرات در امسال
عبدالرضا شیخان در ادامه با اشاره به عملکرد صنعت سیمان با پیشبینی روزهای پایانی سال، عنوان کرد: تا پایان سال حدود 57 میلیون و 500 هزار تن کلینکر و حدود 54 میلیون و 200هزار تن سیمان تولید شده است. همچنین در زمینه صادرات حدود 6 میلیون و 200 هزار تن سیمان و حدود 6 میلیون تن نیز صادرات کلینکر داشتهایم که در مجموع افزون بر 12 میلیون تن صادرات سیمان و کلینکر برای صنعت خاکستری به ثبت رسیده است. در زمینه تقاضای داخلی نیز مصرف سیمان به 49 میلیون تن رسیده که این آمار نسبت به سال گذشته تغییر چندانی نداشته و فقط با افزایش یکدرصدی همراه بوده است. وی در پاسخ به این پرسش که بیشترین صادرات سیمان به چه کشورهایی بوده، عنوان کرد: براساس آمار 11 ماه سال 96 بیشترین صادرات کلینکر با 33درصد به عراق و حدود 21 درصد به بنگلادش بوده است. در زمینه سیمان 35 درصد صادرات سیمان به افغانستان، 25درصد به شمال عراق، 3درصد به حوزه افریقا، 7درصد به حوزه سیآیاف و 7درصد نیز به کشورهای حوزه خلیجفارس اختصاص یافته است. دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان در پاسخ به این پرسش که چرا سیمانیها قصد حذف تخفیفهای خود در پایان سال96 را دارند، گفت: سیمانیها در سال96 بهدلیل تقاضای پایین و در راستای جذب نقدینگی بیشتر عرضههای خود را همراه با تخفیفهایی ارائه میکردند، از اینرو با ارائه این تخفیفها واحدها در یک دور رقابت منفی با یکدیگر قرار گرفتند و این رقابت منفی در کل صنعت سیمان را با کاهش نقدینگی روبهرو کرد. در همین راستا شرکتهای سیمانی در روزهای پایینی سال96 تصمیم به حذف تخفیفهای خود گرفتهاند و پس از این، نرخهای ارشادی که سقف نرخ فروش است را ملاک قرار میدهند. شیخان همچنین یادآور شد: ازسوی دیگر در پایان سال وضعیت بدهی ارزی سیمانیها مشخص و قرار شده بخشی از آن به ریالی تبدیل شود. البته تسهیلات ارزی صنعتگران سیمان بیشتر برای ماشینآلات مورد نیاز این صنعت بوده و با هدف تجارت نبوده است. وی همچنین با اشاره به فعالیتهای واحدهای سیمانی در ابعاد دیگر، عنوان کرد: علاوه بر مسائل یادشده در سالهایی که در رکود بهسر میبردیم، واحدهای سیمانی در مسائل زیستمحیطی و کاهش مصرف انرژی نیز اهتمام ورزیده و توجه خاصی به این مسائل داشتهاند و بسیاری از شرکتها نیز قادر به دریافت لوح سبز در صنعت سیمان شدهاند. هرچند این اقدامها هزینهبر هستند اما واحدهای تولیدی در صنعت سیمان باوجود رکود به نوبه خود این اقدامها را انجام دادهاند که نقطهقوت این صنعت بهشمار میرود.
چشمانداز صنعت سیمان در سال97
دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان در ادامه با اشاره به چشمانداز سال آینده این صنعت، عنوان کرد: برای سال آینده اگر از طریق بودجههای اختصاص یافته وارد شویم در زمینه پروژههای عمرانی چندان امیدوارکننده بهنظر نمیرسد اما ساختوساز و نوسازی بافتهای فرسـوده یکی از اولویتهای دولت در سال آینده قرار گرفته که اگر احیای بافتهای فرسوده شروع شود میتواند تحرک خوبی را در صنعت سیمان ایجاد کند. شیخان همچنین با اشاره به استفاده از رویههای بتنی بهجای آسفالت، اظهار کرد: وزارت راه و شهرسازی در زمینه اجرای رویههای بتنی پیشقدم شده است. هم سازمان مدیریت و برنامهریزی و هم پیمانکارانی که در زمینه راهسازی مشغول به فعالیت هستند در چند سال گذشته این موضوع را مطرح کرده و در این زمینه نسبت به دو سال پیش فرهنگسازی انجام دادهاند و درحالحاضر این استفاده در حال جا افتادن است و فکر میکنم سال 97 زمان بهرهبرداری از این موضوع باشد. وی در ادامه با اشاره به راهکارهای صادراتی بیشتر در زمینه سیمان، گفت: ازسوی دیگر روی صادرات میتوان برنامهریزیهای بهتری انجام داد. از آنجا که عراق یکی از مهمترین بازارهای صادراتی ما در گذشته بوده است، پیش از اینکه صادرات ما به عراق محدود شود صادرات به نسبت خوبی را سالهای گذشته داشتهایم. دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان ادامه داد: از آنجا که موضوع بازسازی عراق برای سال آینده در مجامع بینالمللی مطرح است به یقین ایران نیز در این بازسازی میتواند سهم داشته باشد که بخشی از آن به سیمان اختصاص خواهد یافت. ازسوی دیگر اگر صلح سوریه تداوم داشته باشد به نظر این کشور هم متقاضی سیمان خواهد بود البته اگر نتوانیم بهطور مستقیم سیمان به سوریه بفرستیم میتوان برای آن برنامهریزی کرد و از طریق عراق بخشی از نیاز سوریه را پوشش داد. شیخان در ادامه تاکید کرد: اگر آرامش به نسبت مالی در صنعت سیمان همچنان برقرار شود، توجه به مسائل گوناگون فناوری میتواند در سال آینده مدنظر قرار گیرد.
نوسازی بافتهای فرسوده
همچنین در زمینه چشمانداز صنعت سیمان در سال آینده، حسن صباغیان، کارشناس سیمان در گفتوگو با صمت اظهار کرد: چشمانداز صنعت سیمان در سال آینده به نسبت بدون تغییر باقی خواهد ماند. البته در بخش دولتی و به دلیل اینکه بودجههای عمرانی کاهشی بوده، نمیتوان انتظار خاصی را در این بخش و کارهای توسعهای داشت.صباغیان در ادامه خاطرنشان کرد: در زمینه صادرات نیز به نظر نمیرسد کشورهای جدیدی را مورد هدفگذاری قـرار دهیم مگـر اینکه اتفاقهای خـاصی روی دهـد و بـا کشورهای جـدیدی وارد ارتبـاط و تعامـل شویم. وی با اشاره به تحولاتی که ممکن است در بخش عمومی و مسکن روی دهد، گفت: در حوزه مسکن چندین سال است که در رکود به سر میبریم و از آنجا که رکود در این بخش یک دوره زمانی 3 تا 4 ساله دارد ممکن است سال آینده شاهد خروج مسکن از رکود باشیم. این کارشناس سیمان در پایان بیان کرد: امیدواریم سال آینده در این بخش شاهد تحرکهایی خاص در این حوزه باشیم. البته اهتمام به بازسازی بافتهای فرسوده میتواند سبب تحرک صنعت سیمان شود.
در سالهایی که در رکود بهسر میبردیم، واحدهای سیمانی در مسائل زیستمحیطی و کاهش مصرف انرژی نیز اهتمام ورزیده و توجه خاصی به این مسائل داشتهاند و بسیاری از شرکتها نیز قادر به دریافت لوح سبز در صنعت سیمان شدهاند.