مدیران خودروعصر اعتبار

نیم میلیون خانه خالی شناسایی شد

عصر ساختمان- سامانه املاک پس از سال‌ها رکود ناگهان شتاب گرفت: ۲۱ میلیون نفر ثبت‌نام کردند و مالیات خانه‌های خالی دوباره جدی شد و خوداظهاری در یک ماه این سامانه جهش ۲ میلیونی را ثبت کرد.

نیم میلیون خانه خالی شناسایی شد
نسخه قابل چاپ
يکشنبه ۲۳ آذر ۱۴۰۴ - ۱۳:۴۵:۰۰

    به گزارش پایگاه خبری «عصر ساختمان» به نقل از فارس، تا 10 آبان 1404، بیش از 21 میلیون و 483 هزار نفر اقامتگاه اصلی خود را در سامانه ملی املاک و اسکان خوداظهاری کرده‌اند که معادل ثبت حدود 13 میلیون و 994 هزار واحد مسکونی دارای کد پستی است.

    در همین بازه، 8 میلیون و 394 هزار مالکیت و 271 هزار اقامتگاه فرعی نیز ثبت شده است. اختلاف این اعداد نشان می‌دهد مفاهیم سکونت و مالکیت همواره هم‌راستا نیستند، زیرا چند نفر از یک خانوار یا مستأجران ممکن است اطلاعات خود را ثبت کرده باشند.

    روند ماهانه خوداظهاری نشان می‌دهد که تا پایان سال 1402 تنها حدود 5 میلیون اقامتگاه ثبت شده بود، اما در سال اخیر، با الزام خدمات بانکی، بیمه‌ای، ثبت‌نام مدارس و برخی خدمات پلیس به ثبت آدرس، روند ثبت به‌شدت شتاب گرفت.

    اوج این رشد در مهرماه 1404 با 2 میلیون و 250 هزار ثبت ماهانه رقم خورد.با وجود پیشرفت، اجرای کامل قانون مالیات بر خانه‌های خالی هنوز با چالش مواجه است. بند 8 تبصره 8 ماده 169 مکرر که صدور قبض برق با بالاترین پلکان برای واحدهای اظهارنشده را پیش‌بینی می‌کند، هرگز به‌طور کامل اجرا نشد.

    همچنین بند 9 همان ماده که اخذ اطلاعات از مسیر غیر سامانه را تخلف می‌داند، به‌دلیل ناهماهنگی بین سازمان‌ها، ناقص اجرا شده است.ثبت املاک فرعی و مالکیت‌های غیر از اقامتگاه اصلی نیز با مشکلات جدی روبه‌روست. واحدهای استیجاری علاوه بر خوداظهاری مستأجر، نیازمند تأیید مالک هستند که این فرآیند به‌طور کامل اجرا نشده است.

    در زمینه شناسایی خانه‌های خالی، وزارت راه و شهرسازی در گام نخست 570 هزار واحد را معرفی کرد، اما پس از اعتراضات و خطاها، تنها 182 هزار واحد وارد بازار عرضه شد و روند کامل شناسایی هنوز ادامه دارد.

    پورسعیدخلیلی