عصر ساختمان- معاون شهرسازی و معماری وزیر راه و شهرسازی از بررسی گزارشهای مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی و سازمان پدافند غیرعامل در شورای عالی شهرسازی و معماری و تصویب بخشی از پیشنهادهای مطرح خبر داد. وی تاکید کرد که از این پس نظارت بر قوانین موجود در حوزه پدافند غیرعامل و تابآوری شهری به شکل جدیتری انجام میشود.
به گزارش پایگاه خبری «عصرساختمان» به نقل از دنیای اقتصاد، غلامرضا کاظمیان گفت: پیرو وقایع اخیر کشور، موضوع تابآوری و ایمنی شهری به خصوص در زمان بحران جنگی و نظامی به شکل جدیتر مطرح شد، در جلسه پیشین شورای عالی شهرسازی و معماری تصمیم گرفته شد تا مجموعه مطالعات، مصوبات و ضوابطی مرتبط با تابآوری شهری جمعآوری و آماده شده و به شورای عالی شهرسازی و معماری ارائه شود تا امکان جمعبندی دقیق و تدوین برنامه عملیاتی در این خصوص فراهم شود.
در جلسه روز 30 تیر ماه شورای عالی معماری و شهرسازی، 2 گزارش در خصوص تابآوری شهری توسط مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی و سازمان پدافند غیرعامل ارائه شد. این گزارشها دارای خلاصهای از مطالعات و مصوبات اسناد قبلی و همچنین پیشنهادهای جدید بود.
کاظمیان گفت: پیشنهادهای مطرح توسط هر دو سازمان، به دو بخش تقسیم میشد؛ بخش اول پیشنهادها و نظرات فوری و قطعی بود که براساس اسناد موجود در این حوزه مطرح شده بود و این پیشنهادات مصوب شد و به سرعت ابلاغ میشود. بخش دوم پیشنهادها بر یکپارچه کردن، تلفیق و به روزآوری مطالعات در حوزه تابآوری شهری با رویکرد شرایط جنگی تاکید داشت و این پیشنهادها در میان مدت قابل اجرا است. بنابراین در این جلسه تصمیم گرفته شد که فرصتی 3ماه ارائه شود تا سازمانهای مرتبط با بررسی مجدد، پیشنهادهای نهایی خود را به شورای عالی ارجاع دهند.
معاون شهرسازی و معماری وزیر راه و شهرسازی در خصوص مصوبات فوری در این روز گفت: اقدامات فوری مطرح شده و به تصویب رسیده در این روز مبتنی بر اسناد و مصوبات موجود هستند و تاکید مجددی بر اجرای آنها وجود دارد. در عین حال شورای عالی و اعضای شورای عالی بر ظرفیتسازی برای اجرا، ضمانت اجرا و نظارت بر اجرای ضوابط تاکید داشت. نظارت بر قوانین موجود در حوزه پدافند غیرعامل و تابآوری شهری باید توسط سازمانها و نهادهای ذیربط از جمله سازمان پدافند غیرعامل، سازمان مدیریت بحران، شهرداریها، نظام مهندسی و... انجام شود.
پیشنهادهای عاجل برای بهبود تابآوری شهری
مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی هفته گذشته طرحی در خصوص ایجاد پناهگاههای شهری و فضای امن در ساختمانهای مسکونی تدوین کرد و در اختیار شورای عالی شهرسازی و معماری و نظام فنی و اجرایی قرار داد. در طرح پیشنهادی از سوی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، پیشنهاد دو ماموریت که یکی عاجل و دیگری میان مدت است، به مدیریت شهری داده شده بود. به نظر میرسد بخشی از پیشنهادهای مطرح شده از سوی این مرکز که مطابق بر اسناد بالادستی موجود بوده و فوریت دارد به تصویب رسیده و برای مابقی فرصت بررسی 3 ماهه تعیین شده است.
ماموریت عاجل مدیریت شهری در خصوص تامین پناهگاه شامل شناسایی فضاها و ظرفیتهای موجود به عنوان پناهگاه، اعلام مکان این فضاها از طریق اپلیکیشنهای ملی مکانیابی به مردم و همچنین نصب تابلو اطلاعرسانی برای مشخص کردن مسیر دسترسی به پناهگاهها در معابر شهری است. همچنین مجتمعهای مسکونی نیز ملزم به شناسایی ظرفیتهای موجود در مجموعه به عنوان پناهگاه، دریافت تاییدیه در خصوص آن از مدیریت شهری نواحی و اطلاع به ساکنان هستند. دیگر وظیفه عاجل تعیین شده برای مدیریت شهری ساخت پناهگاهای پیشساخته سریع الاحداث در مناطقی نظیر بافت فرسوده یا فضاهای باز شهری است که پناهگاهی در آنها وجود ندارد.ماموریت بلندمدت در نظر گرفته شده برای مدیریت شهری نیز شامل احداث پناهگاه در فضای عمومی متناسب با نیاز و مطابق با مقررات سازمان پدافند غیرعامل میشود. همچنین استانداریها نیز مطابق این طرح پیشنهادی موظف به تشکیل کمیته پدافند غیرعامل با محوریت مدیریت شهری و فرمانداریها شدهاند. بازنگری دقیق و فنی مبحث 21 مقررات ملی ساختمان (پدافند غیرعامل) با توجه به حملات اخیر به کشور از دیگر ماموریتهای تعیین شده در طرح مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی است.
در ویرایش دوم از مبحث 21 مقررات ملی ساختمان آمده است که در طراحی شهرها، در راستای حفظ جان مردم، تداوم بیوقفه فعالیتهای ضروری و کاهش آسیبپذیری شهرها، لازم است که ساختمانها الزامات پدافند غیرعامل را رعایت کنند. این الزامات بسته به نوع ساختمان کم و کیف و استاندارد متفاوتی دارد.