عصر ساختمان- با توجه به آنکه اجارهبها بخش قابل توجهی از درآمد اقشار پایین را به خود اختصاص میدهد، دولت هفت برنامه را برای کنترلبخشی به بازار مسکن و اجاره بها در دستور کار قرار داده که از جمله آن میتوان به طرح ساماندهی اجارهبها، پرداخت تسهیلات ودیعه و برنامه ساخت چهار میلیون واحد مسکونی اشاره کرد.
به گزارش پایگاه خبری «عصر ساختمان» به نقل از ایسنا، سال گذشته بازار مسکن در مقیاس کلی رشد متناسب با نرخ تورم را سپری کرد. شاخص رشد سالیانه اجاره بها در پایان سال گذشته 39.6 درصد بود که با تورم عمومی 40.7 درصد تقریبا در یک میزان قرار گرفت.
با توجه به نوسانات شدید قیمت مسکن از سال 1396 به بعد، بازار اجاره متناسب با آن رشد نکرد. معمولا بازار اجاره با فاصله زمانی، خود را با قیمتها در بازار مسکن همتراز میکند. اما مساله این است که در هفت سال گذشته رشد قیمت مسکن در هیچ سالی به طور کامل متوقف نشده است.
اما دولت سیزدهم برنامههایی را برای کمک به اقشار اجاره نشین در دستور کار قرار داد. طرح ساخت چهار میلیون واحد مسکونی در قالب طرح نهضت ملی مسکن، پرداخت تسهیلات کمک ودیعه تا سقف 200 میلیون تومان و امکان دریافت کد رهگیری رایگان از جمله اقداماتی بود که در سال گذشته برای تعادلبخشی به بازار اجاره انجام شد.
طبق آخرین آماری که معاون وزیر راه و شهرسازی اعلام کرده تا کنون بیش از 125 هزار قرارداد اجاره رایگان در سامانه خودنویس به ثبت رسیده است.
اما با وجود تلاشها در جهت ساماندهی بازار اجاره، قیمتهای رهن و اجاره در مناطق شهری بخصوص کلانشهرها بخش قابل توجهی از هزینه خانوارهای متوسط و کم درآمد را به خود اختصاص میدهد؛ به طوری که در مواقعی نرخ اجاره تا 70 درصد درآمدهای خانوارها را در بر میگیرد.
طرح کنترل و ساماندهی اجاره بهای املاک مسکونی که از سال 1401 در دستور کار دولت و مجلس قرار گرفت 19 آذر 1402 به منظور تامین نظر شورای نگهبان توسط نمایندگان مجلس اصلاح شد. این طرح هماکنون برای اظهارنظر در اختیار شورای نگهبان قرار دارد و انتظار میرود در سال 1403 به نتیجه برسد.
اما برای افزایش توان اقشار اجارهنشین، دولت سقف تسهیلات ودیعه مسکن را به 200 میلیون تومان افزایش داد که طبق آخرین آمار تا کنون این وام به بیش از 392 هزار متقاضی پراخت شده است.
یکی دیگر از اقدامات، عرضه خانههای خالی به بازار مسکن است که به باور بسیاری از کارشناسان میتواند در کنترلبخشی به بازار مسکن و اجاره موثر باشد. سال گذشته برای اولین بار پس از انقلاب اسلامی 59 هزار واحد خالی از سکنه برای دریافت مالیات به سازمان امور مالیاتی معرفی شد.
رسیدن 2.4 میلیون واحد نهضت ملی مسکن به مرحله ساخت، پرداخت وام 550 میلیون تومانی ساخت به واحدهای خودمالکی و پرداخت 350 میلیون تومان تسهیلات مسکن روستایی از دیگر برنامههایی است که دولت سیزدهم به منظور خانهدار کردن اقشار اجارهنشین در دستور کار قرار داده است.