ماجرای ساخت سد مجازی در تهران چست؟
عصر ساختمان- درحال حاضر شهرداری مصرفکننده عمده آب در تهران است و حدود ۲۰۰ میلیون متر مکعب یعنی به اندازه ظرفیت سدکرج آب را برای نگهداری فضای سبز مصرف میکند، برای مقابله با این مساله کلنگ اولین سد مجازی در تهران زده شد.
پنجشنبه ۱۳ شهريور ۱۳۹۹ - ۱۵:۲۶:۰۰
به گزارش پایگاه خبری «عصر ساختمان» به نقل از ایسنا، هماینک فضای سبز شهر تهران حدود 180 میلیون متر مکعب آب مصرف میکند که 90 درصد آن از محل 400 حلقه چاهی است که در اختیار شهرداری تهران قرار دارد، همچنین برای آبیاری فضای سبز شهر تهران حدودا کمتر از چهار درصد از پساب استفاده میشود که حدود 7 میلیون متر مکعب است و اگر این گونه پیش برویم در افق 1410 باید 218 میلیون متر مکعب از محل منابع آبهای زیرزمینی شهر تهران برای آبیاری فضای سبز استفاده شود.
در این راستا و برای مقابله با این مهم روز گذشته تفاهمنامه همکاری وزارت نیرو و شهرداری تهران امضا شد که بر اساس آن از این پس فضای سبز پایتخت با پسآب تصفیه شده در تصفیهخانههای فاضلاب آبیاری می شود و از این طریق میزان استفاده از منابع آبهای زیرزمینی برای آبیاری فضای سبز در تهران تا سال 1410 به میزان قابل توجهی کاهش پیدا می کند و منبع اصلی تأمین آبیاری تهران پساب تصفیه خانه ها خواهد بود.
پساب خروجی شهر تهران حدودا به 450 میلیون متر مکعب می رسد
در همین رابطه تقی زاده خامسی معاون وزیر نیرو گفت: طرح جامع جمعآوری فاضلاب شهر تهران پیشرفت فیزیکی حدود 68 درصدی دارد و این طرح در زمان حاضر حدود 250 میلیون متر مکعب در سال خروجی پساب دارد که با بهرهبرداری تصفیهخانه "فیروزبهرام" در سال جاری، پساب خروجی شهر تهران حدودا به 450 میلیون متر مکعب خواهد رسید.
وی با بیان اینکه این بخشی از 778 میلیون متر مکعب پساب خروجی نهایی در سال 1410 شهر تهران است، اظهار کرد: میزان آب مصرفی برای فضای سبز شهر تهران معادل ظرفیت دریاچه سد کرج است به این معنا که یکی از سدهای پنجگانه شهر تهران را باید برای آبیاری فضای سبز شهر تهران میدادیم.
معاون وزیر نیرو با یادآوری روند پیگیریها در این باره بین شهرداری تهران و وزارت نیرو اظهار گفت: با امضای این تفاهمنامه، چهار درصدی که هماینک از محل پساب برای آبیاری فضای سبز شهر تهران استفاده میشود به 60 درصد افزایش خواهد یافت.
تقیزاده خامسی گفت: شاهبیت این تفاهمنامه حفظ منابع آبهای زیرزمینی و استفاده از پساب، مانند دیگر نقاط جهان است و به جای 218 میلیون متر مکعب در افق 1400 فقط 80 میلیون برداشت میشود که این هم قابل کاهش است.
صرفه جویی 180 میلیون مکعب آب با کیفیت با ساخت سد مجازی در تهران
همچنین رضا اردکانیان وزیر نیرو در این رابطه گفت: با اجرای این طرح به اندازه حجم سد امیرکبیر (سد کرج) از آب قابل شرب با کیفیت و مصرف آن در فضای سبز جلوگیری میکنیم و این آبها در زیر زمین میماند و از فرونشست زمین جلوگیری خواهد شد.
وی با بیان اینکه بر این اساس، پساب تصفیه شده در اختیار شهرداری تهران برای آبیاری فضای سبز و توسعه فضای سبز در سال های آینده قرار می گیرد، اظهار کرد: کار اجرایی این سد مجازی از فردا شروع خواهد شد، ادامه داد: در حال حاضر 180 میلیون متر مکعب آب با کیفیت برای آبیاری فضای سبز تهران مصرف می شود.
وزیر نیرو افزود: به میزان مورد نیاز پساب تصفیه شده در اختیار شهرداری تهران به مرور قرار می دهیم و در افق طرح 1410 به جای 180 میلیون، 250 میلیون متر مکعب پساب تصفیه شده در اختیار شهرداری قرار خواهیم داد و به مرور چاه ها بسته میشود.
صیانت از منابع آبهای زیرزمینی و آب آشامیدنی در مقابل جایگزین کردن روان آبها، آبهای سطحی و پساب تصفیه شده فاضلاب شهری برای آبیاری عرصهها و فضاهای سبز در شهر تهران به عنوان راهکاری منطقی و عملی برای حفظ ذخایر ارزشمند آبهای زیرزمینی و مقابله با مخاطرات ناشی از کاهش بارندگی و نزولات آسمانی در شهر تهران از اهداف این طرح است.
این تفاهمنامه دو طرف را بر اساس برنامه تنظیم شده در راستای نگهداشت و توسعه فضای سبز شهر تهران تا افق 1410 در بخشهای مختلف ملزم و برنامه توسعه پیشنهادی فضای سبز شهر تهران، منابع مصرف آب و تغییر منابع مصرف آب تا افق 1410 را مشخص میکند که قرار است بر اساس این تفاهمنامه و این برنامه، استفاده از منابع آب زیرزمینی که اکنون منبع اصلی آبیاری فضای سبز است به مقدار قابل توجهی کاهش یابد.
به این ترتیب وزارت نیرو موظف شده که مابه التفاوت آب مورد نیاز را از پساب تصفیه خانهها تأمین کند. از سوی دیگر، به منظور برنامه ریزی، نظارت، تعیین چگونگی و نحوه اجرای مأموریتهای مشترک در راستای تحقق محورهای همکاری فی مابین، کمیته راهبردی تفاهمنامه با ترکیب مسئولان وزارت نیرو و شهرداری تهران تشکیل میشود و همه اقدامات و همکاریهای مشترک با مصوبه کمیته مزبور و تحت نظارت آن به اجرا در خواهد آمد.