زنگ خطر تأمین آب تهران در ۱۰ سال آینده
عصر ساختمان- مدیرعامل شرکت آب منطقهتهران با اشاره به اینکه عدم تخصیص اعتبارات لازم برای طرحهای تأمین آب تهران این زنگ خطر را به صدا درمیآورد که در ۱۰ سال آینده تأمین آب در شهر تهران با مشکل مواجه خواهد شد، گفت: وزیر نیرو این وضعیت را به رئیسجمهور و دولت منتقل کرده است.
دوشنبه ۱۰ تير ۱۳۹۸ - ۲۳:۴۴:۰۰
به گزارش پایگاه خبری «عصر ساختمان» به نقل از فارس، سیدحسن رضوی در حاشیه بازدید خبرنگاران از سد امیرکبیر با اشاره به اینکه هیچ حساسیتی از سوی نمایندگان مجلس تهران و مسئولان ذیربط به تأمین آب در درازمدت برای شهر تهران دیده نشده است، گفت: مشخص نیست که چرا هیچ حساسیتی از سوی نمایندگان و مسئولان ذیربط در این خصوص وجود ندارد. سؤال ما این است، مگر نه اینکه تهران با سایر استانها مثل البرز در تأمین آب مشترک هستند، پس چرا هیچ حساسیتی نسبت به اجرای طرحهای تأمین آب در درازمدت برای شهر تهران دیده نمیشود.
رضوی در پاسخ به سوال خبرنگار فارس که پرسید آیا مشخص است که چه تعداد طرح تأمین آب در سطح متوقف است، و آیا این موضوع به اطلاع رئیسجمهور رسیده است یا خیر، گفت: غالب طرحهای تأمین آب متوقف است، به طوری که میتوان به طرحهای مهم سامانه جایگزین انتقال آب به البرز و تهران، طرح انتقال آب از رودخانه هراز به کن، طرح علاجبخشی سد لار و طرح تأمین آب شهر پردیس و منطقه 22 تهران اشاره کرد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای تهران اضافه کرد: به عنوان مثال، طرح تأمین آب شهر پردیس در افق 580 هزار نفر در منطقه 22 تهران که تا سال 1400 یک میلیون نفر جمعیت را در خود جای خواهد داد، فکری برای ادامه طرحهای مطالعاتی و طرحهای در حال اجرای این مناطق آنها نشده است.
وی با بیان اینکه برای این طرحهای تأمین آب تهران 6 هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است، گفت: اگر این طرحهای تأمین آب به موقع اجرا نشود و فکری برای تأمین اعتبارات آن نشود، باید گفت زنگ خطر تأمین آب تهران در 10 سال آینده به صدا درآمده است.
به گفته وی، همین الان در منطقه 22 تهران مشکل آب داریم و در کرج نیز مشکل تأمین آب شرب وجود دارد و میلیمتری آب تأمین میشود.
وی تصریح کرد: طرحهای آب برای تهران باید در اولویت باشد و بیش از پنج ماه است که از نمایندگان تهران درخواست جلسه کردیم تا به آنها توضیح دهیم وضعیت آب چگونه است که هر وقت که با دفتر محمدرضا عارف رئیس مجمع نمایندگان تهران تماس میگیریم، وقت جلسه به ما داده نمیشود.
وی با بیان اینکه چرا باید نمایندگان مجلس شهر 20 هزار نفری برای تأمین آب هر روز در وزارت نیرو باشند و نمایندگان مجلس شهر 16 میلیونی حساسیتی به تأمین آب تهران در 10 سال آینده نداشته باشند، اظهار داشت: با تأمین و مدیریت مصرف میتوانیم افق تأمین آب برای سال 1420 را متقابل درنظر بگیریم، اما هر بار از ما سؤال میشود که وضعیت آب خوب است چرا مدام از مدیریت مصرف سخن میگوئید؟
وی خاطرنشان کرد: به هر حال وضعیت تأمین آب تهران چندان رضایتبخش نیست و این موضوع توسط وزیر نیرو در هیأت دولت این وضعیت را طرح موضوع کرده و حتی به اطلاع رئیسجمهور نیز رساندهاند.
رضوی گفت: قرار است از سد تنظیمی کرج 15 مترمکعب در ثانیه آب به تصفیهخانه ششم منتقل شود که این پروژه از طریق یک تونل 30 کیلومتری قرار است به انجام برسد. طبق برنامهریزیهای صورت گرفته تا پایان سال 99 این سامانه آماده بهرهبرداری میشود، اما این پروژه نیز همانطور که گفتم فعلا با کندی صورت میگیرد.
وی ادامه داد: در خصوص طرح مطالعه و علاجبخشی سد لار نیز باید گفت در حال حاضر آب از این سد هدرروی دارد، به طوری که 165 میلیون مترمکعب در رودخانه هراز جاری و به دریا میریزد، بنابراین برنامه ما بر این اساس استوار شد تا 30 کیلومتر تونل احداث شود و آب را به تأسیسات نیروگاه کلان برساند تا حدودی آب مورد نیاز شرق تهران را شارژ کند.
وی با بیان اینکه احداث سد نمرود قرار است 120 میلیون مترمکعب آب کشاورزی، شرب و صنعتی را تأمین کند، گفت: در حال حاضر 30 هزار هکتار از اراضی جنوب تهران با استفاده از آب آلوده آبیاری میشود، بنابراین انتقال آب از طالقان به البرز و حتی قسمتی از غرب تهران که قرار است 51 کیلومتر تونل برای آن احداث شود، میتواند در پایداری آب کمک زیادی به ما داشته باشد.
به گفته وی،در حال حاضر آبرسانی به شهر جدید پردیس، رودهن و بومهن نیز در دستورکار است و لولهگذاریها صورت گرفته و قرار است 30 میلیون مترمکعب تأمین آب صورت بگیرد.
وی در پاسخ به این سؤال که گفته میشود طرح آبرسانی از سد کرج به تهران باعث خشکی رودخانه کرج خواهد شد، گفت: این اظهارات تماماً از سر بیاطلاعی است، چرا که ما هیچ طرحی را بدون مجوز زیست محیطی اجرا نمیکنیم.
وی افزود: ابرشهر تهران 55 سال پیش با یک سامانه خط آبرسانی به تهران که همان رودخانه کرج است، به تهران صورت میگیرد، پس ما باید طرحهای مشابه که هم از لحاظ زیستمحیطی و هم حالت پدافند را داشته باشد، اجرایی کنیم.
وی تصریح کرد: هیچ وقت رودخانه کرج خشک نمیشود و همین الان یک سوم آب تهران از همین آب کرج به تصفیهخانه جلالیه انتقال مییابد.
به گفته وی، مصرف آب شهر تهران در حال حاضر یک میلیارد و 50 میلیون متر مکعب در سال است و اگر طرحها به خوبی و در زمان مقرر اجرا شود، هیچگاه آب جیرهبندی نخواهد شد.
وی در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس که پرسید آیا قیمت آب خام که به شرکتهای آب فاضلاب فروخته میشود در سال جاری افزایش یافته است یا خیر، گفت: قیمت آب خام در سال جاری 10 درصد افزایش یافته است، اما هنوز به شرکت آب منطقهای تهران ابلاغ نشده است.
رضوی افزود: قیمت تمام شده آب براساس درآمدهزینهای که رخ میدهد چندین برابر شرایط فعلی است که از مشتریان شرکت آبفا دریافت میشود. تعرفههای ما پایینتر است، به طوری که در حال حاضر قیمت هر مترمکعب قیمت آب خام 50 تومان است که اگر این 10 درصد ابلاغ شود، قیمت آب خام برای هر مترمکعب به 56 تومان افزایش مییابد، در حالی که قیمت تمام شده آب برای شرکت آب منطقهای بیش از 110 تومان است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای تهران همچنین در خصوص وضعیت بارش ها گفت: از اول سال آبی یعنی اول مهرماه تاکنون 386 میلیمتر بارندگی رخ داده است که نسبت به سال گذشته 86 درصد و نسبت به مدت 50 سال گذشته 48 درصد رشد داشته است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر مخازن سدهای پنجگانه تهران یک میلیارد و 218 میلیون مترمکعب آب دارند، گفت: سال گذشته مخازن آب سدهای پنجگانه 853 میلیون مترمکعب آب داشتهاند که این آمار حاکی از افزایش ذخیره سدهای پنجگانه تهران است.
به گفته وی، از بهمن ماه سال گذشته رهاسازی آب در سد امیرکبیر آغاز شده است و مابقی سدهای تهران از بهمنماه تا 20 فروردین ماه رهاسازی آب صورت گرفته که در شرایط فعلی 571 میلیون مترمکعب آب برای کنترل سیلاب از این سدها تخلیه شده است.
وی همچنین نسبت به اطراق مردم در حاشیه رودخانهها و سدها گفت: با خشکسالیهای 10 سال اخیر و عادت کردن مردم به اطراق در کنار رودخانهها تعداد مرگ و میر و غرقشدگان زیاد شده است.
وی افزود: سال قبل تعداد غرقشدگان در سدهای پنجگانه تهران 22 نفر بوده است که هشت نفر در مخازن و 13 نفر در کانال و یک نفر در رودخانه بودند.
رضوی ادامه داد: امسال تعداد غرق شدگان در رودخانهها بیشتر شده است و 12 نفر در رودخانه ها غرق شدهاند.
وی خاطرنشان کرد:در سالهای قبل میانگین زبالههایی که از رودخانهها و سدها جمعآوری میشد 250 میلیون تن در سال بود و این عدد امسال با سیلابهای اخیر به بیش از 750 میلیون تن رسیده است.
به گفته وی، سال قبل بیش از یکهزار و 727 حلقه چاه غیرمجاز مسدود شد و امسال هم به همین میزان در تهران و شهرهای استان تهران چاههای غیرمجاز مسدود خواهند شد.