تجربه جهانی برای نوسازی بافت فرسوده در ایران استفاده میشود
عصر ساختمان- برنامه اسکان بشر سازمان ملل متحد قصد دارد طی تفاهمنامهای با شرکت بازآفرینی شهری ایران، تجارب موفق نوسازی شهری در اندونزی، آمریکای جنوبی و برخی کشورهای حوزه خلیج فارس را در اختیار ایران قرار دهد و از تجربیات ایران به عنوان یکی از سه کشور پیشتاز در زمینه شهر هوشمند استفاده کند.
سه شنبه ۱۹ ارديبهشت ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۷:۰۰
به گزارش پایگاه خبری «عصر ساختمان» به نقل از ایسنا، وجود 167 هزار هکتار بافت فرسوده در ایران که جمعیتی بیش از 20 میلیون نفر در آن سکونت دارند، دولت سیزدهم را بر آن داشته تا نسبت به نوسازی و بهسازی این بافتها اقدام کند. با توجه به وجود زیرساختهای شهری در بافتهای فرسوده و ناکارآمد شهری، نوسازی این محدودهها مقرون به صرفهتر از ساخت شهرهای جدید است.
برنامه اسکان بشر سازمان ملل متحد (هبیتات) از سال 1996 در خصوص تدوین ضوابط فنی و بحثهای مرتبط با زلزله همکاریهای خوبی با ایران داشته اما از سال 2016 به بعد موضوع همکاریها به سمت کاهش سوانح طبیعی در ایران سوق پیدا کرد و به طور مشخص فعالیتهایی در خصوص نحوه برخورد با زلزله و کاهش اثرات آن انجام شد که همچنان این فعالیتها ادامه دارد.
بیشتر بخوانید
تمایل به نوسازی مسکن چهار برابر شده است
اخیرا نشستی با حضور محمد آیینی ـ معاون وزیر راه و شهرسازی و سرینیواسا پاپوری ـ نماینده دفتر آسیا و اقیانوسیه برنامه اسکان بشر ملل متحد (هبیتات) برگزار شده که دو طرف بر انعقاد تفاهمنامه جدید همکاری به منظور اصلاح بافت فرسوده و ساماندهی سکونتگاههای غیررسمی تاکید کردند.
پاپوری با اشاره به این که اسکان بشر سازمان ملل متحد در حال حاضر 14 برنامه جهانی در 4 حوزه دارد، توضیح داد: این چهار محور عبارتند از شهرهای ایمن، شهرهای متناظر با آرمان ملل متحد، شهرهای تابآور و شهرهای هوشمند که با محوریت مشارکت مردم دنبال میشود.
وی ادامه داد: هر کدام از این برنامهها، راهکارها، ابزارها و راهنمای خاص خودشان را دارند. همچنین در فاز بعدی این برنامهها پایش شده و از یک تا 10 رتبهبندی میشوند، شهرهایی که اقدامهای لازم جهت ارتقا شاخصها را انجام دهند به ترتیب امتیاز طلایی و نقرهای میگیرند.
نماینده آسیا و اقیانوسیه با اشاره به این که این برنامهها در کشورهای مختلف دنیا در حال اجراست، گفت: برنامههایی در کشور اندونزی، کشورهای آمریکای جنوبی و برخی کشورهای حوزه خلیجفارس اجرا میشود که میتوانیم تجربیات اجرای آن را با شما در میان بگذاریم و این ظرفیت برای شهر تهران هم وجود دارد.
آئینی نیز با بیان این که در حوزه بازآفرینی شهری باید از تجربیات بینالمللی استفاده کنیم و به دنبال گسترش همکاریها در این زمینه هستیم، اظهارکرد: شرکت بازآفرینی شهری ایران در کنفرانس آسیا و اقیانوسیه راهبری کارگروه منطقهای ساماندهی سکونتگاههای غیررسمی را بر عهده داشت و تجربه خوبی در این زمینه دارد.
بازآفرینی در ایران بر اساس چهار محور اجرا میشود
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران با اشاره به این که حدود 20 درصد از شهرهای کشور با معضل بافتهای ناکارآمد مواجه هستند، اظهار کرد: در دبیرخانه ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار، کارها بر اساس چهار محور اصلی پیگیری میشود. محور اول نوسازی مسکن است که با همکاری بخش خصوصی و مشارکت مردم این بخش را پیش میبریم، همچنین برای این امر با همکاری شهرداریها بستههای تشویقی تدوین شده است، محور دوم افزایش سرانههای خدماتی روبنایی و زیر بنایی این محلات به متوسط محلات همان شهر است، محور سوم بهسازی معابر و ایجاد دسترسیهای مناسب برای وسایل نقلیه امداد رسان و محور چهارم توانمندسازی اجتماعی و اقتصادی با تمرکز بر آموزش ساکنان است.
به گفته آیینی با بیان شرکت بازآفرینی شهری ایران تمایل دارد در زمینه شهرهای متناظر با آرمان ملل متحد با هبیتات همکاری داشته باشد. تدوین برنامه سیاست ملی شهری و شهر هوشمند (NUP) زیر نظر برنامه اسکان بشر ملل متحد در جمهوری اسلامی به عنوان یکی از سه کشور پیشتاز در سطح بینالمللی با موفقیت به انجام رسید.