از معماری داخلی تا دکوراسیون داخلی
از معماری داخلی تا دکوراسیون داخلی
عصر ساختمان- بیشتر اوقات معماری، تمرینی سخت است؛ هر چند گاهی به یک رضایت شگفت انگیز تبدیل می شود. در نگاهی نو شاید معماری را بتوان "خلق ممکن ها" نامید. قدمت معماری به عنوان یک فن برای ایجاد سرپناه،به قدمت تاریخ بشر می رسد اما معماری امروز در جهان ،ترکیبی از صنعت ساختمان سازی به علاوه هنر،فلسفه، جامعه شناسی، روان شناسی اجتماعی، اخلاقی، اقتصاد، جغرافیا، برنامه ریزی و توسعه اقتصادی و علوم طبیعی نظیر زیست شناسی و محیط زیست است.
به گزارش پایگاه خبری «عصرساختمان»، موضوع معماری درباره فضاست. معماری به عنوان اجتماعیترین هنر بشری با فضای اطراف انسان مرتبط است. معماری یعنی ارائه بهترین راه حل، چه استفاده از راهحلهای گذشته، چه خلق راهحل جدید برای رسیدن به هر هدفی. معماری هنر و دانش طراحی بناها و سایر ساختارهای کالبدیست. تعاریف جامع تر، بیشتر معماری را شامل طراحی تمامی محیط مصنوع از طراحی شهری و طراحی منظر تا طراحی کوچک جزییات ساختمانی و حتی طراحی مبلمان می دانند. طراحی معماری در اصل استفاده خلاقانه از توده، فضا، بافت، نور، سایه، مصالح، برنامه و عناصر برنامه ریزی مانند هزینه، ساخت و فناوری است به منظور دستیابی به اهداف زیباشناختی، عملکردی و اغلب هنری. این تعریف، معماری رااز طراحی مهندسی که استفاده خلاقانه از مصالح و فرمها با بهره گیری از ریاضیات و قواعد علمی است، متمایز می کند.
اگر بگوییم معماری با مسائلی در مقیاس های بزرگ شهری در ارتباط است، تخصص معماری داخلی در مقیاس انسانی و در ارتباط با فضاهای عمومی و شخصی است. در حقیقت تجلی ارتباط انسان با جهان بیرونی می باشد. معماران داخلی،علاوه بر داشتن دانش کافی در زمینه ی معماری،به توسعه و بهبود حس دریافتی از فضای معمارانه می پردازند، به گونه ای که حس تعلق و یکپارچگی را در فضا به وجود آورند. به عبارت دیگر، به معماری فضا از نقطه نظر ساکنان یا استفاده کنندگان آن می پردازند.
معماری داخلی همان قدر که با هنر و فلسفه و روانشناسی وخلق کردن سر و کار دارد، با معماری و طراحی نیز در ارتباط است. یک کارشناس معماری داخلی بر جنبه های فرهنگی، صنعتی، اقتصادی و بومی فضاهای معماری تمرکز دارد. یک طراحی خلاق و مفهومی منوط به شناخت کامل ساختار ساختمان و کاربردهای ارتباطی آن است.
معماری داخلی آفرینش فضاست، فضایی که در عین زیبا و خاطره انگیز بودن عملگرا و کارآمد نیز باشد.در واقع طراح با بهم پیوستن اصول فنی و تخصصی معماری داخلی با حس زیبایی شناسی، فضایی راطراحی می کند که بیانگر هویت، نیاز، درک و خواسته های مخاطبش است.
معماری داخلی حلقه اتصال میان معماری و طراحی داخلی است. این رشته همانند معماری با ساختمان و اجزا وعناصر سازنده آن سرو کار دارد و از طرفی مانند طراحی داخلی بر فضاهای داخلی تاکید می کند.
مباحث تخصصی مرتبط با معماری داخلی مباحثی چون روانشناسی رفتار، مواد و مصالح ساختمانی، رسانه های ارتباطی،ارگونومی، ساخت ماکت، طراحی مبلمان، طراحی به کمک کامپیوتر، شناخت عملکرد و صنعت ساختمان سازی شامل می شود. معماری داخلی نقش عمده ای در کیفیت فضای ساختمان ایفا می کند.
نحوه چیدمان و تقسیم بندی فضا،جنسیت و رنگ پوشش سطوح ( کف، سقف و دیوارها ) ،نور پردازی، مبلـمان و مجموعه عوامل موثر دیگر تعیین کننده زیبایی و کار آمدی فضاهای داخلی هستند. امروزه تاثیر معماری داخلی بر آرامش( مجموعه هنجارهای عصبی )،راندمان ( در فضاهای اداری )،اثر بخشی( در فضاهای تجاری )بسیار بدیهی و لازم به نظر می رسد.
در واقع بیشتر اوقات،سه عبارت "معماری داخلی"،"طراحی داخلی" و "دکوراسیون داخلی" معمولا به غلط به جای یکدیگر مورد استفاده قرار می گیرند. گرچه هر سه بخش های مشترکی با هم دارند و هدف همه ی آنها بهبود کیفیت زندگی از طریق بهبود فضا ست، اما مترادف یکدیگر نیستند.
در لغت نامه ی وبستر، طراحی داخلی چنین تعریف شده است: "هنر یا عمل برنامه ریزی و نظارت بر طراحی و اجرای معماری داخلی و مبلمان"اما در مورد واژه دکوراسیون داخلی می گوید، "طراحی داخلی" را مشاهده کنید. تعجبی ندارد که بسیاری از مردم به اشتباه بیافتند.
طراحی داخلی، مجموعهای از طرح های به هم پیوسته و متنوع است؛که محیط داخلی یک ساختمان را به فضایی که برای یک فعالیت انسانی خاص مناسب است، تبدیل می کند. طراحی داخلی، فرآیند طراحی کامل نمای داخلی یک فضا، با در نظر داشتن مواردی مثل طراحی کف، پنجرهها، درها، دیوارها، نورپردازی، اثاثیه و دیگر بخش هاست. هدف از طراحی داخلی، عموما فراهم کردن محیطی راحت و از منظر زیبایی شناسی فضایی دلپذیر است؛که خواستهها و انتظارات صاحب آن را برآورده می کند. در واقع شغل طراحی داخلی ترکیبی از هنر و مهندسی است. جامعه طراحان داخلی امریکا (ASID) طراح داخلی را چنین تعریف می کند: " متخصصی برای طراحی فضاهای داخلی، با عملکرد و کارایی بالا که تخصص خود را از طریق آموزش های رسمی کسب کرده است."
طراح داخلی، کسی است که چنین پروژهای را رهبری میکند. شغل طراحی داخلی حرفهای چند وجهی است. به این ترتیب که طراح باید بهترین روش را برای دستیابی به اهداف پروژه مورد نظر، بیاید؛ با صاحبان پروژه تماس برقرار کند و به مدیریت و اجرای طرح بپردازد. طراح به هنگام طراحی فضای داخلی دو مورد را باید در نظر بگیرد: کاربرد آن فضا، احساس و تأثیری که می خواهد آن فضا بر استفاده کننده داشته باشد. یک طراح حرفه ای می تواند با مطالعه، تحقیق و ارائه ی راه حل های خلاقانه، محیطی امن و راحت را طراحی کند.مهم ترین بخش حرفه ی یک طراح داخلی، داشتن هنر و علم درک رفتار مردم به منظور ایجاد فضاهای کاربردی خلاقانه درون ساختارهایی ست که معماران داخلی طراحی کرده اند.
مسئولیت طراحان داخلی شامل وظایف متنوعی ست، از جمله: سازماندهی فضا با توجه به عملکرد آن، حصول اطمینان از مطابق بودن طرح ها با طراحی ساختمان و مسائل ایمنی، و حتی طراحی مناسب در مورد اکوستیک و انتقال صدا.
یک طراح داخلی همچنین مسئولیت انتخاب و چیدمان لوازم منزل و مبلمان، رنگ، نور و سایر موارد مرتبط نیز هست، اما توجه داشته باشید که این تنها یکی از مسئولیت های یک طراح داخلی است.
در حقیقت طراحی داخلی بخشی بین معماری داخلی و دکوراسیون ست، بدون غالب بودن یکی بر دیگری. در واقع طراحی داخلی هم به نوعی با معماری داخلی سر و کار دارد و شانه به شانه ی آن حرکت می کند و هم بی ارتباط با عناصر دکوراتیو نیست.
طراحان داخلی در فضاهای متفاوت و متنوعی به طراحی می پردازند. برخی ترجیح می دهند در بخش طراحی و چیدمان داخلی منازل فعالیت کنند،در حالی که عده ای به فعالیت در بخش های تجاری، مسکونی و شرکت های معماری به فعالیت می پردازند.
دکوراسیون داخلی واژه ای است فرانسوی که معادل فارسی آن بر اساس تعریف لغت نامه دهخدا عبارت است از: فن و تخصص در رشته آموزشی آذین ، آذین بندی ، آراستن.
در دنیای امروز بیشتر تجربیات زندگی افراد در فضاهای بسته و داخلی به دست میآید.شاید ما اوقاتی را برای تفریح و هواخوری و فرار از زندگی بسته در فضای آزاد بگذرانیم،اما همین شادی فرار از محیط بسته، نشان دهنده بیشترین اوقاتی است که در اتاقها سپری میکنیم. به همین دلیل دکوراسیون داخلی مناسب، بهترین راه حل برای بهبود وضعیت کاری، تحصیلی و زندگیمان میباشد. براساس معنی مندرج در لغت نامه آکسفورد، دکوراسیون داخلی عبارت است از: «هماهنگ سازی طراحی شده برای به جلوه درآوردن رنگها، اثاثیه و سایر اشیاء در یک اتاق یا ساختمان به صورت هنرمندانه
دکوراسیون داخلی حلقه اتصال بین دو علم معماری و طراحی داخلی است . این رشته از یک طرف مانند علم معماری با ساختمان و اجزا و عناصر تشکیل دهنده آن ارتباط دارد و از طرف دیگر همانند طراحی داخلی بر فضاهای داخلی تمرکز می کند .با این تفاسیر همه ما هنگامی که خانه خود را تزئین و درباره بهترین چیدمان مبلمان منزلمان فکر میکنیم، نقش یک دکوراتور داخلی را بر عهده میگیریم. با اینهمه، دکوراسیون داخلی همانند سایر هنرها،دارای سبک و ریزهکاریهای متفاوتی است که براساس سلیقهها و نیازهای دوران، دستخوش تغییر میشوند.اما در واقع دکوراتور ها کسانی هستند که تنها با سطح ظاهری فضا - مانند رنگ ، پارچه ، مبلمان ، نورپردازی و سایر مواد سر و کار دارند.
ممکن است بگویید طراحان داخلی نیز همین کار را انجام می دادند.بله درست است، اما یک طراح داخلی معمولا مسائل مهم دیگری را نیز در ذهن دارد.
برای نمونه، هنگامی که می خواهیم کفپوش انتخاب کنیم،یک دکوراتور تنها مسئول انتخاب نوع ، رنگ ، بافت و الگوی کف پوش است. این در حالی ست که طراح داخلی ، با توجه به ضوابط و قوانین موجود، به بررسی کاربرد، انتقال صدا و خواص صوتی،اشتعال پذیری، خروج گاز، الزامات الکترسیته ساکن و مسائلی از این دست می پردازد .در بیشتر موارد دکوراتورها در بخش های مسکونی فعالیت می کنند. بدین معنا که تزئین خانه ها را به عهده دارند.
معماران داخلی، طراحان داخلی و دکوراتور ها همگی از دانش، تجربه و مهارت زیادی برخورداند. بسیار واضح است که برخلاف اشتراکات بسیار، این سه رشته مترادف یکدیگر نیستند و در حوزه های کاری متفاوتی فعالیت می کنند که انتخاب درست هر یک از آنها برای تکمیل یک پروژه از اهمیت بالایی برخوردار است.
گروهی دیگر از طراحان داخلی، به سبب نوع دانش خود، در بخش های خاص تری فعالیت می کنند. این قسمت شامل طراحی بخش مراقبت های بهداشتی، طراحی رستوران، ساختارهای جدید برای منازل، آشپزخانه، حمام و نیز طراحی دفتر کار می باشدتعاریف نسبتا کوتاه اما جامعی که در مورد سه موضوع فوق ارائه گشته، تا حد زیادی نمایانگر تفاوت ها و شباهت های آنهاست.بسته به کاربری تعریف شده و یا خواسته شده بنا ٬ تفکیک فضاهای داخلی بنا یا اثر معماری به فضاهای مختلف از قبیل( اتاق کار ٬ اتاق خواب ٬ هال ٬ پذیرایی ٬ آشپزخانه و مانند اینها در کاربری مسکونی) ؛ (یا اتاق مدیر ٬ اتاق انتظار ٬ سالن کنفرانس و... در کاربری اداری )؛ به همین ترتیب کاربری های تجاری ٬خدماتی ٬نمایشگاهی و موارد مشابهی که غالبا تفکیک ریز فضاهایشان با استفاده از مولفه کف وسقف و دیوارها صورت می پذیرد٬در حوزه ی عمل رشته معماری داخلی است. حتی نوسازی ساختمان های نسبتا قدیمی (البته نه آنهایی که جز میراث معماری به حساب می آیند)هم برعهده ی این رشته قرار می گیرد.
از آنجا که معماری داخلی در ارتباط مستقیم با ویژگیهای (روحی ـ روانی) انسان قرار دارد، بایستی برای رسید به یک طرح مطلوب، ویژگیهای رفتارهای انسانی در فضاهای( داخلی ـ زیستی) اعم از عمومی و خصوصی، در طراحی به دقت مورد توجه قرار گیرد. از اینرو طراح به هنگام طراحی فضای داخلی با دو مقوله سروکار دارد: کاربرد آن فضا، و احساس و تأثیری که میخواهد آن فضا بر استفاده کننده داشته باشد.با توجه به آناتومی انسان است که می توان فضاهای آرام بخش ایجاد نمود.. اگرچه در طول دوره های زمانی فکر انسان ها دچار تحول و تغییر می شود اما همواره آناتومی انسان ها یکی است و تغییری نمی کند.معماری داخلی که به عنوان یک حرفه، یک هنر و یک صنعت در دنیا شناخته شده، بهینهسازی فضاهای داخلی ساختمانها به منظور انجام فعالیتهای روزمره یعنی زندگی و کار است.
معماری داخلی طیف گوناگونی از عناصر و مؤلفهها از قبیل فرم، نور، رنگ، بافت، کف، سقف، دیوار، عناصر کارکردی و تزیینی و مبلمان را در برمیگیرد. این عناصر ابزارهای کار طراح هستند که همگی باید بطور هماهنگ و متناسب در یک طرح مرتبط و خوشایند قرار گیرند.
Copyright © 2015 - AsreSakhteman by Daustany