عصر ساختمان- سخنگوی صنعت برق با اشاره به اعمال ۱۰ درصد عوارض در قبوض برق اظهار کرد: از این میزان، پنج درصد به توسعه تجدیدپذیرها اختصاص دارد.
به گزارش پایگاه خبری «عصر ساختمان» به نقل از ایسنا، مصطفی رجبی مشهدی درباره سهم تجدیدپذیرها از قبوض برق توضیح داد: در قبوض برق 10 درصد عوارض اعمال میشود که پنج درصد آن به تجدیدپذیرها اختصاص دارد. به عبارت دیگر پنج درصد افزایش بهای انرژی، بابت عوارضی که منجر به توسعه انرژیهای تجدیدپذیر میشود، صورت میگیرد.
وی ادامه داد:برای مثال اگر قبض مشترکی 100 هزار تومان شود، 10 هزار تومان به عوارض اختصاص دارد که پنج درصد این عوارض که 5000 تومان میشود، به انرژیهای تجدیدپذیر اختصاص دارد و پنج درصد دیگر به توسعه روستایی.
سخنگوی صنعت برق با بیان اینکه اعمال عوارض از سه سال پیش وجود داشته است، توضیح داد: عوارض ابتدا پنج درصد بود، بعد هشت درصد شد و در سال 1398 به 10 درصد رسید.
به گفته رجبی مشهدی، کل پول در سال حدود 1800 میلیارد تومان است که 900 میلیارد تومان به توسعه انرژیهای تجدیدپذیر اختصاص دارد.
حال و روز تجدیدپذیرها در ایران
ایران کشوری است که از لحاظ انرژیهای نو همچون خورشیدی و بادی پتانسیلهای بالایی داشته و پرونده استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر از سوی دولت به صورت جدی درحال پیگیری است و تخمین زده میشود، با شرایط فعلی بین 15 تا 20 هزار مگاوات ظرفیت قابل نصب نیروگاههای بادی که صرفه اقتصادی دارند، در ایران وجود داشته باشد. بر این اساس تاکنون از منابع تجدیدپذیر حدود چهار میلیارد و 405 میلیون کیلووات ساعت، انرژی تولید شده که این میزان تولید برق توانسته از انتشار سه میلیون تن گاز گلخانهای در کشور بکاهد.
آژانس بینالمللی انرژی (IEA) اعلام کرده ظرفیت نیروی تجدیدپذیر جهانی تحت تاثیر نصب تاسیسات فوتوولتائیک خورشیدی در خانهها، ساختمانها و صنعت، تا پنج سال دیگر 50 درصد رشد خواهد کرد. در این راستا با توجه به اینکه ضریب بار تولیدی این نیروگاهها در ایران نسبت به میانگین جهانی بالاتر است، دولت درصدد توسعه بیشتر این انرژی پاک است و طبق برآوردها بیش از 150 هزار مگاوات ظرفیت احداث نیروگاههای خورشیدی در کشور وجود دارد.
مجموع ظرفیت تولید نیرو از منابع تجدیدپذیر در مقایسه با 2.5 تراوات در سال گذشته، به میزان 1.2 تراوات تا سال 2024 رشد خواهد کرد که معادل مجموع ظرفیت نیروی نصب شده در آمریکاست. طبق گزارش سالانه IEA از انرژیهای تجدیدپذیر جهانی، فوتوولتائیک خورشیدی حدود 60 درصد و نیروی بادی در خشکی 25 درصد از این رشد را تشکیل خواهد داد. سهم تجدیدپذیرها در تولید نیرو از 26 درصد فعلی به 30 درصد در سال 2024 رشد خواهد کرد.
ظرفیت نیروگاههای تجدیدپذیر و پاک (دولتی و غیردولتی) نصب شده در کشور تا پایان شهریورماه 1398 حاکی از آن بود که 302.2 مگاوات متعلق به نیروگاههای بادی، 346.3 مگاوات متعلق به نیروگاههای فتو ولتائیک، 88.4 مگاوات متعلق به نیروگاههای برقآبی کوچک 10.5 مگاوات متعلق به نیروگاههای زیست توده، 13.6 مگاوات بازیافت تلفات حرارتی، 80 مگاوات ظرفیت کاهش تلفات شبکه است که مجموع آن 841 مگاوات میشود که نسبت به مردادماه (761مگاوات) 10.5 درصد افزایش داشته است.
بر اساس این گزارش تا پایان آبان ماه از منابع تجدیدپذیر حدود چهار میلیارد و 405 میلیون کیلووات ساعت، انرژی تولید شده که این میزان تولید برق توانسته از انتشار سه میلیون تن گاز گلخانهای در کشور بکاهد. این میزان تولید انرژیهای نو باعث شده بیش از یک میلیارد و 251 میلیون مترمکعب از مصرف سوختهای فسیلی در ایران که جزو عوامل اصلی آلایندگی هوا در کشور است، کاسته و بیش از 969 میلیون لیتر در مصرف آب نیز صرفهجویی شود. عملکرد نیروگاههای تجدیدپذیر، 451 میلیون کیلووات ساعت کاهش تلفات در شبکه برق را به همراه داشته و موجب عدم انتشار 18 هزار تن آلایندههای محلی شده است.
تاسیس 360 مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر در کشور
هماکنون 360 مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر درون کشور در حال احداث است و ظرفیت نصب شده انرژیهای نو به 847 مگاوات رسیده است. همچنین تاکنون 118 نیروگاه تجدیدپذیر مگاواتی در کشور نصب شده و 35 نیروگاه مگاواتی دیگر نیز در حال احداث است. تاکنون 3558 نیروگاه خورشیدی مقیاس کوچک در کشور نصب شده و 2500 نیروگاه دیگر نیز در حال نصب است. همچنین حجم سرمایهگذاری غیردولتی در این بخش به بیش از 125 هزار میلیارد ریال رسیده است.
به طور کلی 43 درصد نیروگاههای تجدیدپذیر کشور از نوع خورشیدی، 36 درصد از نوع بادی، 11 درصد از نوع برقآبی کوچک، یک درصد از نوع زیست توده و یک درصد بازیافت حرارتی و توربینهای انبساطی است.