عصر ساختمان- نایب رئیس کمیسیون عمران مجلس گفت: پروژه راهآهن چابهار- زاهدان- زابل- بیرجند-مشهد، بندر چابهار را از طریق مرز میرجاوه به کشور پاکستان، از مرزهای میلک و دوغارون به افغانستان، از مرز سرخس به ترکمنستان و در ادامه به قفقاز و آسیای میانه متصل خواهد کرد.
به گزارش پایگاه خبری«عصرساختمان» به نقل از خانه ملت، سیداحسن علوی نایب رئیس کمیسیون عمران مجلس با اشاره به نقش استراتژیک پروژه راهآهن بیرجند - قائن، گفت: این پروژه نقش برجسته ای در توسعه اقتصادی کشور دارد و عملا با بهره برداری از آن، بندر چابهار به کشورهای آسیای میانه متصل خواهد شد.
ابر پروژه راهآهن چابهار- زاهدان- زابل- بیرجند-مشهد در مسیر اجرا
نماینده مردم سنندج، دیواندره و کامیاران در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: راه آهن بیرجند-قائن بخشی از ابر پروژه راهآهن چابهار- زاهدان- زابل- بیرجند-مشهد محسوب می شود که افتتاح کامل این پروژه، بندر اقیانوسی چابهار از طریق ریل به تمام کشورهای شرق و شمال شرق متصل خواهد شد.
پروژه راه آهن بیرجند- قائن به طول 32 کیلومتر بوده که برای اجرای آن اعتباری بیش از سه هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده است
وی تصریح کرد: پروژه راه آهن بیرجند- قائن به طول 32 کیلومتر بوده که برای اجرای آن اعتباری بیش از سه هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده است.
اتصال بندر چابهاربه کشورهای پاکستان، افغانستان، ترکمنستان و آسیای میانه با افتتاح راه آهن بیرجند- قائن
علوی ادامه داد: بر اساس برنامه ریزی صورت گرفته، پروژه راهآهن چابهار- زاهدان- زابل- بیرجند-مشهد، بندر چابهار را از طریق مرز میرجاوه به کشور پاکستان، از مرزهای میلک و دوغارون به افغانستان، از مرز سرخس به ترکمنستان و در ادامه به قفقاز و آسیای میانه متصل خواهد کرد.
بندر چابهار در مسیر توسعه و شکوفایی چشمگیری قرار دارد
نایب رئیس کمیسیون عمران مجلس گفت: در شرایط کنونی بندر چابهار در مسیر توسعه و شکوفایی چشمگیری قرار دارد و لازمه توسعه بیش از پیش این منطقه، تقویت و گسترش خطوط ریلی در این منطقه است، حال با اجرا و افتتاح پروژه راهآهن چابهار- زاهدان- زابل- بیرجند-مشهد، بندر چابهار به توسعه شگرفی دست پیدا خواهد کرد.