عصر ساختمان- ایران از نظر میزان دریافت انرژی خورشیدی و متوسط ساعت آفتابی، سالانه بیش از ۲۹۰۰ ساعت، یکی از کشورهای مناسب جهان در حوزه تولید انرژیهای خورشیدی است و پیشبینی میشود این انرژی در آینده سهم قابل توجهی از انرژی مصرفی ایران را به خود اختصاص دهد. در این راستا، مشترکان خانگی میتوانند با خرید پنل خورشیدی و تاسیس نیروگاه روی پشت بام خانه خود، علاوه بر حل نیاز خود، مازاد برق تولیدیشان را ۱۰ برابر گرانتر به شرکت توزیع برق تهران بزرگ بفروشند.
به گزارش پایگاه خبری «عصر ساختمان» به نقل از ایسنا، از سال 1395 تاکنون، پیرو مصوبه وزیر نیرو درباره خرید تضمینی برق از نیروگاههای تجدیدپذیر، عقد قرارداد خرید تضمینی برق خورشیدی از مشترکان غیردولتی آغاز شد و با توجه به روند فرهنگسازی، استقبال شهروندان از این طرح رشد چشمگیری داشت؛ بهطوری که طی سال 1396، میزان قراردادها و ثبتنام مشترکان بهطرز قابل توجهی نسبت به سال 1395 افزایش داشته است.
طبق اعلام شرکت توزیع برق تهران بزرگ، سرمایهگذاری در این طرح بهعهده مشترک متقاضی است و این شرکت موظف است با کلیه مشترکان متقاضی نصب مولد خورشیدی، مطابق با دستورالعملهای مربوطه قرارداد خرید تضمینی با مدت 20 سال منعقد کند.
مزیتهای تأسیس نیروگاه خورشیدی روی پشتبام
در این راستا، حسین صبوری - مدیر عامل شرکت توزیع نیروی برق تهران بزرگ – در گفتوگو با ایسنا، با تاکید بر اینکه ایجاد نیروگاههای پشتبامی در خانههای شخصی یک امر بسیار جدی است، اظهار کرد: در شهر تهران فضای باز برای تأسیس و استفاده از نیروگاه وجود ندارد، به همین دلیل در راستای سیاستهایی که دولت و وزارت نیرو به خصوص طی سه تا چهار سال گذشته برای حل این مشکل داشته است، تسهیلات و پتانسیلهای خوبی را برای جلب سرمایهگذاری در این بخش در نظر گرفته است.
وی درباره مزیتهای تأسیس نیروگاه خورشیدی روی پشت بام توضیح داد: بنا بر سیاستهای مذکور، با فردی که نیروگاه خورشیدی تأسیس کند، قرارداد 20 سال خرید تضمینی امضا خواهد شد. همچنین برق تولیدی بیش از 10 برابر مبلغی که یک مشترک به وزارت نیرو پرداخت میکند، از مشترک خریداری میشود. مشترکی که به این کار اقدام کند، هم میتواند برق تولیدی را خودش مصرف کند و هم میتواند به شبکه توزیع وصل شوند.
به گفته مدیر عامل شرکت توزیع نیروی برق تهران بزرگ در دو سال اخیر در سراسر ایران به ویژه در شهر تهران هم مجتمعهای بزرگ و مجموعههای دولتی ظرفیتهای خوبی را نصب کردهاند و هم پروژههای خوبی جزو برنامهشان قرار دارد.
برای تأسیس نیروگاه خورشیدی روی پشتبام چه باید کرد؟
صبوری به این سوال که یک مشترک برای تأسیس نیروگاه پشت بامی چه اقداماتی باید انجام دهد، پاسخ داد: باید به شرکت توزیع تهران بزرگ مراجعه کرده و مشاوره و اطلاعات رایگان بگیرد. مشترک باید سیستمهای مورد نیاز را شخصاً خریداری کرده و با همکاری و مشاوره وزارت نیرو نصب کند. کنتور وی وصل خواهد شد و اگر مشترک تصمیم داشته باشد، برق تولیدی را به شبکه تزریق کند، وزارت نیرو کنتور را قرائت کرده و هزینه برق تولیدی به صورت ماهانه به آنها پرداخت میشود.
وی با بیان اینکه دولت برای احجام بالا تسهیلاتی را به مشترک ارائه میکند، گفت: فعلاً برای مشترکان خانگی تسهیلاتی در نظر گرفته نشده است. تأسیس این نیروگاه به سوخت و تعمیرات نیاز ندارد و بازگشت سرمایه آن ظرف پنج تا شش سال خواهد بود. در سالهای گذشته در شهر تهران با هدف فرهنگسازی تعدادی نیروگاه پشتبامی در مدارس و مساجد نصب شد و تعدادی را هم سازمانهای دولتی و بخش خصوصی نصب کردهاند.
برق را 10 برابر گرانتر بفروشید
مدیر عامل شرکت توزیع نیروی برق تهران بزرگ درباره هزینه خرید برق تولیدی از مشترکان گفت: دولت برق تولیدی را حدود 800 تا 900 تومان به ازای هم کیلووات ساعت خریداری میکند، در حالی که برقی که به مشترک فروخته میشود، 70 تومان است. به عبارت دیگر مازاد برق تولیدیشان را 10 برابر گرانتر به شرکت توزیع برق تهران بزرگ میفروشند.
درآمد 12 میلیون تومانی با احداث نیروگاه در پشتبام
بر اساس این گزارش، به گفته مسئولان درآمد احداث نیروگاههای پشتبامی متفاوت است، اما بهطور میانگین احداث یک نیروگاه در پشت بام منزل مسکونی، بین 700 تا یک میلیون تومان در ماه درآمدزایی دارد. برآوردها حاکی از آن است که سودآوری احداث نیروگاه پشت بامی، سالانه حدود 22 تا 25 درصد است.
هزینههای احداث یک نیروگاه بسته به ظرفیت متفاوت است، اما برای ظرفیت پنج کیلووات با ارز نیمایی حدود 42 تا 45 میلیون تومان هزینه ایجاد یک نیروگاه است. طبق برآوردهای صورت گرفته، درآمد سالانه یک نیروگاه پنج کیلوواتی، 12 میلیون تومان بدون احتساب تورم است و این میزان ظرف چهار تا پنج سال بازگشت سرمایه دارد.