عصر ساختمان- استاد دانشگاه شیراز با بیان اینکه طراحیهای شهری عمدتاً براساس سیلاب صدساله است، علل بروز خسارت سیل در ایران را کاهش مقطع عبور سیل، احداث سازههای شهری مانند پل و بند، جاده، راهآهن و ساختمان، از بین بردن جنگل و مراتع و ایجاد شیار در جهت شیب عنوان کرد.
به گزارش پایگاه خبری «عصر ساختمان» به نقل از ایلنا، پروفسور عزتالله رئیسی در میزگرد تخصصی سیلآباد با اشاره به اینکه سیل پدیدهای طبیعی است، گفت: سیلاب در طبیعت نیز رخ میدهد و براساس اطلاعات موجود در شیراز هر هزار سال یک بار سیلی با مقیاس بزرگ رخ داده است.
وی با اشاره به اینکه دوره بازگشت سیل صدساله است، خاطرنشان کرد: هرچه قدر این دوره طولانیتر شود بر مدتزمان و شدت سیل افزوده میشود.
رئیسی با اشاره به اینکه سیل منافعی نیز دارد، این منافع را شامل پر شدن درریاچهها، تأمین مواد غذایی برای گیاهان و جانوران در دریاچه، دریا و اقیانوس، حاصلخیزی زمینهای تحت پوشش، ایجاد دلتاهای حاصلخیز، انتقال بذر، حفظ اکوسیستم، کاهش ارتفاع زمین، سرریز در بیابانها و شستن آلودگیهای مسیر عنوان کرد.
وی با اشاره به تحقیقات صورتگرفته درباره سیلهای بزرگ شیراز در هزارسال گذشته، تعداد این سیلابها از 329 هجری تا 1329 هجری در شیراز را 6 سیل عنوان کرد.
پدر علم هیدروژئولوژی ایران با اشاره به اینکه با احداث شهر ضریب نفوذ بارندگی در زمین کاهش مییابد، افزود: آبخیزداری به معنای برگرداندن جنگل و مرتع به حالت اولیه است و نه طراحی جدید، و از این رو منابع طبیعی باید به حالت ابتدایی بازگردد.
رئیسی با مثالی از دروازه قرآن و شهرک سعدی (که در فروردین امسال با سیل مواجه شدند)، خاطرنشان کرد: دستگاهی برای اندازهگیری دبی آب در این مناطق وجو ندارد.
استاد دانشگاه شیراز با ذکر مثال از عرض رودخانه خشک شیراز که سال 1340 در منطقه قصردشت 250 متر بوده و امروز به 60 متر کاهش یافته، خاطرنشان کرد: کاهش عرض رودخانههای شهری در سرتاسر ایران به جز کرمانشاه اتفاق افتاده است و نکته جالب آنجاست که فروردینماه امسال، کرمانشاه از جمله معدود استانهای ایران بود که با پدیده سیل مواجه نشد.
استاد دانشگاه شیراز ادامه داد: برای جلوگیری از تکرار وقایع سیل سالجاری ضروری است ایجاد این منحنی را مطالبه کنیم.
وی با انتقاد از موازیکاری و درگیر بودن دستگاههای بیشمار و مختلف در موضوع سیل، عنوان کرد: باید مدیریت واحد درباره سیل وجود داشته باشد تا مانند سیل اخیر ارکان مدیریت سرزمینی غافلگیر نشوند.