مدیران خودروعصر اعتبار

معاون مسکن مطرح کرد؛

کاهش قیمت مسکن با سیاست‌های دستوری اتفاق نخواهد افتاد

عصر ساختمان- مظاهری گفت: اگر دولت با سیاست دستوری بتواند قرارداد‌ها و قیمت را کنترل کند، نتیجه نهایی این تصمیم به خروج سرمایه از بازار مسکن منجر می‌شود.

کاهش قیمت مسکن با سیاست‌های دستوری اتفاق نخواهد افتاد
نسخه قابل چاپ
شنبه ۰۲ تير ۱۳۹۷ - ۱۴:۴۱:۰۰

    به گزارش پایگاه خبری«عصر ساختمان» به نقل از باشگاه خبرنگاران، حامد مظاهریان، معاون مسکن و ساختمان وزیر راه وشهرسازی در یادداشتی  اعلام کرد:  سیاست گذاری صحیح در بخش مسکن، ضرورتی مهم و حیاتی برای مدیریت کشور است، اما آنچه که بیش از همه در این بخش از سیاست گذاری‌ها تأثیر خواهد گذاشت، موضوع اقتصاد و شرایط اقتصادی حاکم بر جامعه است.

    چالش‌هایی که هم اکنون بر اقتصاد ایران حاکم گشته، موجب گردیده تا بعضی افراد زمان را برای ارایه پیشنهاد‌هایی برای مداخله حداکثری دولت برای کاهش قیمت مسکن مطرح کنند.

    در این میان با توجه به اهمیت و شکننده بودن موضوع اقتصاد ضرورت دارد تا تمام راه حل و پیشنهاد‌های مطرح شده در رابطه با کاهش قیمت مسکن در سطح کشور از ابعاد گوناگون مورد تحلیل و بررسی دقیق قرار گیرد. زیرا کمترین بی توجهی به این امر می‌تواند مشکلات دیگری را سبب شود.
    امکان قیمت‌گذاری در بازار مسکن وجود ندارد

    یکی سیاست‌های طرح شده در این روزها، طرح قیمت گذاری مسکن است که در این رابطه باید گفت: به دلیل شرایطی که تولید مسکن دارد و خصوصیت ناهمگن بودن این کالا امکان قیمت‌گذاری بر روی آن وجود ندارد.

    در واقع اولین شرط اینکه بتوان قیمت یک کالا را کنترل کرد، امکان قیمت‌گذاری آن است که باید دانست بازار مسکن دارای چنین ویژگی نیست.

    برای مثال، همه خودرو‌های تولید شده از یک مدل در کارخانه از خصوصیات یکسان برخوردارند و می‌توان قیمت مشخصی برای آن‌ها در نظر گرفت. این‌گونه از کالا‌ها همگن نامیده می‌شوند.

    اما دو واحد مسکونی در دو شهر با ویژگی مختلف و در دو منطقه یا در دو کوچه متفاوت را نمی‌توان با هم مقایسه کرد. حتی دو واحد مسکونی در یک شهر، یک محله و یک مجموعه‌ی آپارتمانی ولو این‌که مساحت یکسانی هم داشته باشند نمی‌توانند لزوما از قیمت یکسان برخوردار باشند؛ بنابراین امکان قیمت‌گذاری در بخش مسکن کار ساده‌ای نخواهد بود.

    در سطح جهان نیز تجربه‌های موفقی از کنترل قیمت مسکن وجود ندارد و در ایران باید گفت: با توجه به تلاطم‌های گذشته این بازار در سال‌های 86 یا 91 دولت‌ها تلاش کردند در این بازار دخالت کنند که نتایج مطلوبی به دست نیامد.

    از سوی دیگر برای دولت این امکان وجود ندارد که بتواند سر هر قراردادی که مردم با یکدیگر درحال انعقاد هستند حاضر شود؛ زیرا این موضوع فساد را دامن زده و شفافیت را از بازار می‌گیرد که در نهایت به ضرر مصرف‌کننده تمام خواهد شد.

    حتی با فرض اینکه دولت با سیاست دستوری بتواند قرارداد‌ها و قیمت را کنترل کند، نتیجه نهایی این تصمیم به خروج سرمایه از بازار مسکن منجر می‌شود و این بازار را برای سرمایه‌گذاری، غیرسودآور می‌کند. با خروج سرمایه‌ها از این بازار با فاصله‌ کوتاهی، دچار کمبود عرضه می‌شویم که به افزایش شدید قیمت و در نهایت ضرر مصرف‌کننده نهایی می‌انجامد.

    راه حل پایدار برای کنترل بازار مسکن با حمایت از عرضه و تقاضا از طریق ارایه تسهیلات اتفاق خواهد افتاد. تجربه‌های جهانی، جهش‌های ادواری قیمت مسکن در ایران و مطالعات دانشگاهی این موضوع را تایید می‌کند

    بنابراین برای اینکه بتوان قیمت مسکن را به تعادل رساند، در درجه اول باید شاخص‌های اقتصاد کلان کشور بهبود یافته و با ایجاد شفافیت در بازار و ارایه تسهیلات به هر دو بخش عرضه و تقاضا به تقویت بخش مسکن پرداخت؛ به نحوی که خریدار بتواند درصد قابل توجهی از قیمت مسکن را وام بگیرد و عرضه کننده هم دسترسی آسان به تسهیلات برای ساخت داشته باشد. در چنین محیطی که کسب و کار در بخش مسکن تسهیل شود تولید مسکن فزونی خواهد یافت و با افزایش عرضه، قیمت‌ها به تعادل می‌رسد.

    همچنین از دلایل رشد یکباره قیمت مسکن در ماه‌های اخیر این است که مسکن یک کالای اقتصادی محسوب می‌شود و افراد انتظار سودآوری مشابه در این بازار همچون بازار‌های رقیب را دارند؛ بنابراین وقتی تعادل در بازار‌های رقیب مسکن از قبیل: ارز و سکه به هم می‌خورد به طور حتم تاثیر خود را بر قیمت مسکن به عنوان یک کالا خواهد گذاشت.

    البته افزایش قیمت مسکن این روز‌ها را باید در تاثیرات روانی خروج آمریکا از برجام و همچنین رشد نقدینگی در کشور که با هجوم به سه حوزه‌ارز، سکه و مسکن همراه شده یادآوری کرد که از عوامل اصلی جهش یکباره قیمت مسکن است.

    برچسب ها
    پورسعیدخلیلی