عصر ساختمان- ۱۳۱۷ واحد خدماتی ـ بهداشتی یا همان سرویس بهداشتی تا سال ۹۴ سرشماری شده که تا آن سال، ۸۶۴ واحد به بهرهبرداری رسیده و از سرانجامِ ۴۵۳ واحد دیگر همچنان خبری نیست.
به گزارش پایگاه خبری «عصر ساختمان» به نقل از ایسنا، این یک هزار و 317 واحد، میراث رؤسای سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در دولتهای نهم و دهم هستند که مدیران کنونی این سازمان از آن «افتضاح باقیمانده دولت قبل» یاد میکنند که هیچ وزارتخانه، نهاد و یا دستگاهی حاضر نیست بارِ آن را به مقصد برساند.
مدیرکل مناطق نمونه گردشگری و زیرساخت در معاونت سرمایهگذاری سازمان میراث فرهنگی و گردشگری که سرشماری و آمارگیری سرویسهای بهداشتی یا واحدهای خدماتی ـ بهداشتی را انجام داده، دربارهی آخرین وضعیت موجود به ایسنا، گفت: از میان 1317 واحد خدماتی بهداشتی که تا سال 94 تکمیل شده و یا درحال بهرهبرداری بود، 650 واحد را اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استانها، 549 واحد را شرکت توسعه ایرانگردی و جهانگردی و 118 واحد را شرکت توسعه گردشگری باید میساخت که ممکن است همچنان تعدادی از آنها نمیه کار مانده باشد و برخی هم با توجه به واگذاری پروژه به شهرداریها و دهیاری ها تا کنون به بهرهبرداری رسیده باشد که ما آماری از آنها نداریم و شرکت توسعه در جریان آن است.
به گفته او، طبق این آمار تا سال 1394، 864 واحد خدماتی ـ بهداشتی از 1317 واحد موجود به بهرهبرداری رسیده بود که براساس بررسیها و استعلامها 453 واحد نیمه کار مانده بود و شرکت توسعه ایرانگردی و جهانگری موظف بود آنها را پیگیری کند، اما چرا این واحدها به بهرهبرداری نرسیده، چون قرار بود در سال 95 برای تکمیل پرژهی واحدهای خدماتی ـ بهداشتی 10 میلیارد تومان بودجه داده شود که یک میلیارد تومان آن داده شد. با چنین اعتبار چگونه میتوانستند این پروهها را به سرانجام برسانند.
تاجیک در پاسخ به این سوال که با توجه به آمار ارائه شده از ساخت 864 واحد خدماتی ـ بهداشتی تا سال 94، این واحدها کجا ساخته شدهاند که همچنان در مسیرهای اصلی و شهرهای گردشگرپذیر کمبود جدی احساس میشود، گفت: آنها کنار جادهها هستند و البته برخی هم در کمپها. ما 373 کمپ گردشگری داریم که برخی از این واحدهای بهداشتی که شما نمیبینید داخل این کمپها ساخته شدهاند. آمار ما تفکیک شده نیست که نشان دهد چه تعداد از این واحدها در کمپها هستند و چه تعداد در حاشیه جادهها ساخته شدهاند، به هر حال این پروژه، افتضاح دولت قبل بود که ما در آن هیچ دخالتی نداشتیم. وقتی هم که به این سازمان آمدیم هیچ آماری از سرویسهای بهداشتی وجود نداشت، از همه استانها استعلام گرفتیم و بررسیهایی انجام دادیم تا به این آمارها رسیدیم.
او همچنین یادآور شد: مسؤولیت این پروژه که نواقص زیادی داشت، به شرکت توسعه ایرانگردی و جهانگردی سپرده شد که این شرکت هم قرار نبود واحد جدیدی احداث کند، بلکه ماموریت داشت پروژههای معطل در این ارتباط را به سرانجام برساند.
وزارت نیرو زیر قولاش زده
مدیرکل مناطق نمونه گردشگری و زیرساخت در معاونت سرمایهگذاری همچنین اظهار کرد: ما برای تکمیل پروژهی معطل ماندهی سرویسهای بهداشتی، از هیچ دستگاهی مطلبه نداریم، جز وزارت نیرو. نهم تیرماه 95 آقایان مسعود سلطانی فر ـ رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و سعید شیرکوند ـ معاون سرمایهگذاری این سازمان با آقای چیتچیان ـ وزیر پیشین نیرو ـ با یکدیگر توافق کردند که آب و برق 250 واحد ساخته شده، رایگان از سوی این وزارتخانه تامین شود. وزارت نیرو از ما نقشه این واحدها را خواست که طی سه هفته، نقشه 280 واحد را جمعآوری و ارائه کردیم، اما با گذشت حدود 16 ماه هنوز پاسخ روشنی ندادهاند و حالا هم میگویند؛ هزینهها را خودتان بدهید، درحالیکه وزیر وقت قول داده بود آب و برق سرویسهایی که ما هیچ دخالتی در احداثشان نداشتیم، رایگان تامین کند.
تاجیک با تاکید بر اینکه در زمینه سرویس بهداشتی با کمبود جدی مواجه هستیم، افزود: با وجود چنین شرایطی، ظرفیت انجمن خیرین میتواند بخشی از این کمبود را در جادههای اصلی و حتی فرعی جبران کند.
خیّرین، سرویس بهداشتی میسازند
او سپس با اشاره به شکلگیری این انجمن که از سال گذشته آغاز شده و اکنون در نوبت ثبت در وزارت کشور است، گفت: در مجمع خیّرین میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قرار است از نیات خیرخواهانه افراد در پوشش عملکردهای سه گانه این سازمان استفاده شود. اولویتهای این انجمن ساخت بازارچه صنایع دستی، مرمت آثار تاریخی، ساخت موزههای تخصصی و سرویس های بهداشتی و تجهیز نمازخانه است که با توجه به کمبود و نیاز مبرمی که در سرویس بهداشتی احساس میشود، اولویت اصلی این انجمن بر ساخت سرویس بهداشتی متمرکز خواهد شد.
مدیرکل مناطق نمونه گردشگری و زیرساخت در معاونت سرمایهگذاری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ادامه داد: ما مسیرهای در اولویت را برای ساخت واحدهای خدماتی ـ بهداشتی مشخص کردهایم و با سازمان راهداری نیز توافق کردیم تا 200 نقطه که بیشترین نیاز را دارند به ما معرفی کنند که آنها 209 نقطه را معرفی کردهاند.
وی اضافه کرد: با اداره امور اراضی هم توافق کردیم؛ زمین مورد نیاز سرویسهای بهداشتی که قرار است توسط خیرین احداث شود، تا حداکثر 3 هزار متر مربع رایگان و یکجانبه در اختیار قرار گیرد، برای تامین آب و برق نیز اشتباهات دولت گذشته را تکرار نمیکنیم و نزدیکترین نقاط به شهرها و روستاها برای تامین این نیاز اساسی سرویسهای بهداشتی درنظر گرفته میشود. طبق توافق نیز امور اراضی پذیرفته، آب در برخی مناطق که نیاز مبرم به سرویس بهداشتی دارند اما به امکانات شهری دسترسی ندارند، با تانکر حمل شود که قبلا شرط لوله کشی بود، اما حالا انعطاف نشان دادهاند.
تاجیک درباره نحوه نگهداری این واحدها نیز گفت: ما به شرطی از ظرفیت خیرین در اجرای این اولویت استفاده میکنیم که صاحب نگهداری مشخص شود و اگر این فاکتور نباشد، اصلا وارد جرای این پروژه نمیشویم.