عصر ساختمان- نخستین جلسه دفاع از پرونده نامزدی میراث جهانی یزد در مقر ایکوموس برگزار شد و طی آن هیأت ایرانی به سؤالات و ابهامات یونسکو درخصوص پرونده شهر تاریخی یزد پاسخ داد.
به گزارش پایگاه خبری«عصر ساختمان» به نقل از همشهری آنلاین، نخستین جلسه دفاع از پرونده نامزدی میراث جهانی یزد در مقر ایکوموس (انجمن بینالمللی حفاظت از محوطهها و یادمانهای تاریخی) در پاریس درحالی برگزار شد که در این جلسه علاوه بر معاون میراث فرهنگی و هیأت همراه، کارشناسان ایکوموس متشکل از 5کارشناس بینالمللی به همراه بیش از 10نفر از کارشناسان جهانی ایکوموس حضور داشتند.
محمدحسن طالبیان معاون میراث فرهنگی کشور نخستین جلسه دفاع از پرونده ثبت جهانی یزد را عاملی مهم در روشنگری این پرونده خواند و افزود: ایکوموس پس از بازدید ارزیاب پرونده از شهر تاریخی یزد و ارسال گزارش میدانی مفصل، سؤالاتی را مطرح کرد که پاسخ به آنها یکماه پیش با همکاری پایگاه میراث فرهنگی شهر تاریخی یزد و دفتر ثبت جهانی، توسط معاونت میراث فرهنگی ارسال شد.
او تأکید کرد: در جلسه پاریس همچنین پرسشهایی درخصوص مدیریت کارآمد، همکاری مردم و مسئولان سایر دستگاهها، چگونگی هماهنگی در پرونده و مدیریت قنات زارچ و باغ دولتآباد یزد که هردو در پروندههای زنجیرهای باغها و قناتهای ایرانی ثبت جهانی مورد سؤال بود مطرح شد که هیأت ایرانی به شرح کامل این موضوعات پرداخت. طالبیان افزود: پرسش دیگر مربوط به فشارهای محیطی و توسعه و تهدیدات طبیعی بود که در بخش آسیبشناسی شهر و شناخت تهدیدها و کنترل آنها در پرونده اشاره شده بود.
معاون میراث فرهنگی همچنین با اشاره به اینکه معیار و ضوابط کارشناسی چگونگی تعیین حریم و عرصه شهر تاریخی یزد از دیگر پرسشهای مطرح شده در نشست پاریس بود، گفت: طرح حفاظت و مدیریت یزد در جزئیات و چگونگی فعالیت و نظارت پایگاه از موارد مهم مطرح شده بود. اصالت در مرمت نیز بحث پیچیدهای بود که بهطور تخصصی براساس منشورهای بینالمللی و سند نارا که شرح اصالت و سند اصالت است، مورد بحث قرار گرفت.
طالبیان افزود: ایکوموس پرسشهای دیگری نیزخواهد کرد که تا 28فوریه پاسخ آنها ارسال میشود تا در ماه مارس مورد قضاوت قرار گیرد. ثبت جهانی شهر یزد تیرماه سال آینده در اجلاس آتی سازمان یونسکو به رأی گذاشته میشود تا برای نخستینبار یک شهر ایرانی بهعنوان میراث جهانی بشر در فهرست یونسکو ثبت شود. شهر تاریخی یزد 9هزار و 200هکتار مساحت دارد. 900هکتار از این شهر تاریخی نیز در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده که 750هکتار آن در بافت تاریخی اصلی شهر متمرکز است. 190هکتار از مساحت این شهر نیز شامل 19محله و هسته مرکزی بافت تاریخی است که آثار دوره آلمظفر و محلات فهادان، بازار و باغ دولتآباد را در خود جای داده است.